Investiții modeste la Transelectrica. 13 milioane pentru Cluj

Investiții modeste la Transelectrica. 13 milioane pentru Cluj

Județul Cluj este printre puținele în care compania de stat Transelectrica a alocat fonduri pentru proiectele de investiții de anul trecut.

În 2018 au fost 44 obiective de investiţii, cele mai importante fiind linia 400 kV de interconexiune Reşiţa (România) - Pancevo (Serbia), de 98,6 milioane de lei, retehnologizarea staţiei 400/ 220/110/20 kV Bradu, de 31,4 milioane, modernizarea staţiei electrice 110 kV şi 20 kV Suceava (16,7 milioane) şi modernizarea staţiei electrice 400/110/10 kV Cluj Est (13,4 milioane).

Cheltuielile pentru investiţii au fost modeste, situându-se la 161 milioane de lei, din care 109 milioane cheltuieli la investiţii contractate în anii anteriori, iar 24,9 milioane, investiţii noi, potrivit Bursa. Valoarea de piaţă a companiei era, în august, de 1,5 miliarde de lei, aceasta fiind subevaluată, conform analiștilor.

După cifra de afaceri ea este pe locul 49 la nivel naţional, cifrele fiind sub potenţialul acestui grup. În planul de dezvoltare pentru următorii 10 ani, Transelectrica preconizează o dezvoltare pe culoarele de legătură Dobrogea - Moldova, Dobrogea - Bucureşti, Moldova - sistemul energetic naţional spre vest.

Planul are ca obiective reducerea riscului de funcţionare pe secţiunea de alimentare a zonei de nord - vest a Transilvaniei şi a secţiunii de alimentare Moldova, creşterea capacităţii de interconexiune cu Republica Moldova, diminuarea gradului de solicitare a reţelei din România la graniţele cu Serbia şi Ungaria, siguranţa alimentării consumului din zone deficitare, retehnologizarea şi modernizarea staţiilor existente.

Investiţiile Transelectrica în anii viitori pentru completarea inelului de 400 kV al României şi creşterea capacităţilor de interconexiune pot fi afectate de decizia statului de a preleva 90% din profitul companiilor sale şi de impozitarea rezervelor din reevaluarea activelor fixe. Transelectrica face parte dintr-o industrie în care investiţiile în capital fix trebuie să se menţină la un nivel ridicat, altfel rata profitului net şi eficienţa capitalului vor scădea.

Aceasta are ca misiune administrarea şi extinderea reţelei electrice de transport şi coordonarea planificării şi dezvoltării sistemului energetic naţional în baza politicii energetice naţionale. Societatea este controlată de stat (58,69%), prin Ministerul Economiei. Persoanele juridice din sectorul privat deţin 27,5% din acţiuni, compania Dedeman are 6,14% din total acţiuni, iar persoanele fizice, 7,67%.

Comenteaza