IT-iştii plecaţi în străinătate primesc 40.000 de euro să îşi facă firmă la Cluj

 IT-iştii plecaţi în străinătate primesc 40.000 de euro să îşi facă firmă la Cluj
Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj va derula un proiect de 4 milioane de euro dedicat românilor cu sprijin întreprinzător care îşi desfăşoară acum activitatea dincolo de graniţele ţării şi care ar fi tentanţi, pentru o subvenţie de 40.000 de euro, să îşi creeze aici o firmă nouă.

„Ţinta este finanţarea a cel puţin 50 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) cu până la 40.000 de euro. Va fi vorba de fapt despre un concurs de planuri de afaceri în urma căruia 417 persoane dintre cele înscrise, români aflaţi acum în străinătate, vor beneficia de consultanţă gratuită.

Faţă de alte programe similare, antreprenorii nu vor fi lăsaţi în voia sorţii după ce îşi primesc banii. Majoritatea celor care s-au înscris până acum sunt din Uniunea Europeană şi din Marea Britanie, probabil gândindu-se la Brexit, dar avem şi din SUA, Canada, chiar Republica Moldova. 
 
Vor avea prioritate cei care activează în domeniile identificate în strategia naţională pentru competitivitate, în special în tehnologia informaţiei, dar şi cei preocupaţi de reducerea consumului energetic, energie „verde”, inovare socială. Comerţul este acceptat doar pentru 20% din alocare, iar domenii precum transport, producţie agricolă, financiar, producţie de arme sau jocuri de noroc nu vor fi luate în considerare”,
a menţionat Horea Costin, coordonator al proiectului.

Prima tranşă, de maximum 30.000 de euro, se primeşte la început, iar a doua, de 10.000 de euro, cu condiţia realizării a 75% cifră de afaceri din prima tranşă, adică 9.000 de euro, conform APM.

Bucureştiul şi Ilfovul, excluse din proiect

Cei înscrişi nu pot avea domiciliul în Regiunea Bucureşti-Ilfov, considerată drept una dezvoltată economic. Nu este obligatoriu ca aceştia să se afle în România, ci doar firma nouă să fie înmatriculată aici; ei dar pot să acţioneze şi ca administratori şi să aibă angajaţi în România, dar programul are scopul ca antreprenorii să fie tentanţi să se mute în ţară.

"Urmărim să aducem acasă, să repatriem românii care lucrează acum în străinătate, prin antreprenoriat. Sprijinim iniţiativele antreprenoriale ale românilor plecaţi în străinătate prin facilitarea accesului acestora la finanţări nerambursabile, având ca finalitate înfiinţarea unor firme noi, asigurarea funcţionării acestora şi crearea de noi locuri de muncă", a spus Augustin Feneşan, preşedintele AMP Cluj.

Firme cu cel puţin doi angajaţi

Potrivit acestuia, ar putea să îşi deschidă o firmă în România un soţ şi soţia sa care lucrează acum în străinătate, astfel că va fi o familie repatriată. Feneşan a subliniat că firmele trebuie să aibă doi angajaţi şi să fie înfiinţate în mediul urban.

Proiectul Smart-Up Diaspora este iniţiat de APM Cluj în parteneriat cu Patronatul Judeţean al IMM Iaşi şi cu Asociaţia Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Arad, fiind cofinanţat prin Fondul Social European – Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Acesta vizează creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană şi sprijină iniţiativele antreprenoriale ale românilor plecaţi în străinătate prin facilitarea accesului lor la finanţări nerambursabile, având ca finalitate înfiinţarea de firme noi, asigurarea funcţionării acestora şi crearea de noi locuri de muncă.
 
Valoarea proiectului este de peste 17 milioane de lei, dintre care 50% granturi ce vor fi acordate pentru înfiinţarea de noi firme, iar acesta are ca ţintă finanţarea cu 40.000 de euro nerambursabili a cel puţin 50 de noi IMM-uri.

Condiţii de participare la Smart-Up Diaspora
 
- Cetăţean român
- Vârsta peste 18 ani
- Înfiinţarea unei afaceri nonagricole în mediul urban
- Reşedinţă/domiciliu în regiunile Nord-Vest, Nord-Est, Vest, Sud-Vest
- Domiciliu sau rezidenţă în străinătate în ultimele 12 luni
- Experienţă antreprenorială, capacitate tehnică, cunoştinţe de specialitate în domeniu atestate de statul român

Sursa: APM

Comenteaza