Italienii vor să scape de Big Mănăștur

Italienii vor să scape de Big Mănăștur
IGD a cumpărat complexul comercial din Cluj acum 10 ani | Foto: Winmarkt

Grupul imobiliar italian Imobiliare Grande Distribuzione (IGD), intrat pe piața locală prin preluarea rețelei de centre comerciale Winmarkt, ia în calcul vânzarea proprietăților sale din România.

Veniturile nete din chiriile percepute în țara noastră anul trecut au fost de 9,3 milioane de euro, în creștere cu 5,4% comparativ cu 2016, iar profitul net, de 2,6 milioane, în urcare cu 148%. Gradul de ocupare a centrelor comerciale a fost de 96,4%, majorat cu 96,1%, iar traficul, de 30,6 milioane de vizitatori, în scădere cu 2,3% față de 2016, conform Profit

„2017 a fost cel de-al treilea an de creștere consecutivă a veniturilor, ceea ce ne confirmă faptul că strategia implementată în ultimii ani este cea potrivită pentru portofoliul nostru de centre comerciale. Cel mai important pariu câștigător a fost decizia de reconversie a spațiilor din etajele superioare, transformate în spații de birouri, săli de fitness, zone de entertainment sau clinici medicale”, a declarat directorul general Marius Ionescu.

Achiziționată în 2008 de IGD, Winmarkt este una dintre cele mai extinse rețele de centre comerciale din România. IGD are o valoare a portofoliului de 2,5 miliarde de euro. Winmarkt deține în România 14 centre și o clădire de birouri, în Cluj-Napoca, Turda, Alexandria, Bistrița, Brăila, Buzău,  Galați, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Tulcea, Vaslui.

În 2016, o suprafaţă din centrul comercial Winmarkt Cluj (cartierul Mănăştur) a fost închiriată de lanţul de magazine de îmbrăcăminte şi decoraţiuni interioare Pepco, cu 80 de unități în România, controlat de holdingul sud-african Pepkor, cu o reţea de 3.000 de magazine în Europa, Africa şi Australia.

Reţeaua Winmarkt are o suprafaţă închiriabilă de 90.000 mp în România și a fost achiziţionată în 2008 de IGD cu 182 de milioane de euro de la fondurile de investiţii Ivington Interprises şi Broadhurst Investments.

În 2010, casa italiană de brokeraj Intermonte a informat că IGD avea în intenţie să vândă o parte dintre activele din România, pentru 25 milioane de euro, şi să părăsească piaţa românească "pentru un preţ corect”, însă acest lucru nu s-a mai realizat. Printre principalii concurenţii ai Winmarkt de pe piaţa clujeană se numără complexele comerciale Central, Sora, Platinia, Sigma, Ferdinand, dar şi marile centre Iulius Mall sau Vivo.

Comenteaza