Lacăt pe porţi. O mare uzină clujeană va fi DESFIINŢATĂ

Lacăt pe porţi. O mare uzină clujeană va fi DESFIINŢATĂ
Era una din emblemele Clujului. Acum pe porţile, care erau semiînchise, se pune definitiv lacătul.

 

Creditorii combinatului de oţeluri speciale COS Târgovişte (COS) au decis reducerea capitalului social al acesteia de peste 25 de ori până la 6,8 milioane de lei, conform planului de reorganizare a activităţii COS Târgovişte SA. Planul a fost depus de creditorul Silnef şi votat de Adunarea Creditorilor din data de 20 noiembrie, se spune într-un raport al COS trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Totodată, acelaşi plan de reorganizare prevede şi fuziunea prin absorbţie a societăţii Industria Sârmei Câmpia Turzii, de către COS Târgovişte. „La finalizarea procesului de fuziune, Industria Sârmei Câmpia Turzii va fi dizolvată fără a intra în lichidare, va transfera activele şi pasivele sale către COS Târgovişte", se prevede în planul de reorganizare al acesteia, dat publicităţii de portalul Economica.net.

„Ulterior realizării fuziunii, creanţele garantate ale creditorului SILNEF SRL vor fi convertite, în tot sau în parte, în acţiuni ale societăţii absorbante", mai scrie în raportul său Oleg Shvedakov, administratorul special al COS.

COS Târgovişte (COS) a fost preluată, formal, de Mazur Investments Limited Cipru de la Mechel International Holdings AG, controlată de omul de afaceri rus Igor Zyuzin. La rândul său, Industria Sârmei Câmpia Turzii (INSI) a fost cedată de aceeaşi firmă a Mechel unui alt offshore din Cipru, Solvalle Limited.

În septembrie anul acesta se anunţase că Uzina metalurgică Industria Sârmei, fosta Mechel Câmpia Turzii, va intra în reorganizare, proces care va presupune redeschiderea unei linii de producţie şi reangajarea a circa 100 de angajaţi din cele câteva mii de salariaţi disponibilizaţi de-a lungul a 10 ani în care compania a fost aproape constant pe pierdere.

Emblemă a Clujului şi a metalurgiei româneşti

Industria Sârmei Câmpia Turzii (fostă Mechel Câmpia Turzii) a fost înființată în 1920 pentru producerea de sârmă și cuie, fiind prima astfel de întreprindere din Transilvania. Prima dată, în 1921, au fost puse în funcțiune trăgătoria de oțel moale și fabrica de cuie, iar în 1922 s-a dechis laminorul de sârmă, primul de acest fel din România.

În următorii ani profilul companiei s-a lărgit prin deschiderea unor noi unități de producție. Astfel, în 1924, s-a inaugurat secția de oțel moale, sârme subțiri până la 0,5 mm, cuie speciale și sârmă de cupru. În 1925 s-a inaugurat secția de oțel balot iar în 1926 secția de arcuri de mobilă. Tot în 1926 s-a pus în funcțiune secția de zincare a sârmelor și a sârmelor ghimpate.

În 1928 a început construcția oțelăriei, trăgătoria de oțel tare, s-a mărit secția de zincare și s-a construit o centrală termoelectrică proprie. După aceasta au urmat noi investiții pentru extinderea societății. Astfel s-a dezvoltat trăgătoria de oțel tare, s-a asimilat fabricarea cuielor albastre și șpintecate precum și construcția unor secții noi: turnătoria și trăgătoria de metale neferoase, fabrica de cabluri electrice, cositoria de sârmă, zincatorul și fabrica de electrozi. Prin urmare, gama produselor uzinei este completată cu sârme de cupru, alamă și bronz, sârme de cusut, fier profilat, cabluri electrice și electrozi pentru sudură electrică.

În 1941 s-a pus în funcțiune o instalație de producere a cuprului electrolitic pentru fabricarea cablurilor electrice iar în 1948 întreprinderea a fost naționalizată. După această măsură s-au extins capacitățile de producție prin construirea de secții noi și modernizarea celor existente.

În 1968 s-a reconstruit laminorul pentru sârmă nr. 1 (pus în funcțiune în 1923) pentru obținerea colacilor din sârmă de diametru 6-14 mm și a sârmei laminate de cupru cu diametru de 8 mm.

Combinatul de la Câmpia Turzii a fost preluat de Mechel în 2003, prin achiziţionarea unui pachet de acţiuni de 73,4%. Grupul rus a cumpărat compania "Industria Sârmei Câmpia Turzii" cu suma de 27,2 milioane de euro, valoarea acţiunilor fiind estimată la circa 2,5 milioane de euro.

La acea dată, compania se confrunta cu grave probleme de natură financiară. Criza siderurgiei din România, tehnologia învechită, neadaptarea la cerinţele pieţei şi lipsa de competitivitate a produselor fabricate în oţelăriile din ţară au dus bilanţurile companiei pe minus.

În perioada 1998-2008, statul i-a iertat combinatului datorii în valoare de 74,8 milioane de dolari. Practic, autorităţile au anulat "din pix" datoriile pe care compania le avea la bugetul general consolidat, al pensiilor, al asigurărilor de sănătate şi al celor de şomaj.

Costul total al restructurării combinatului a fost evaluat la circa 97,8 milioane de dolari. Mechel s-a angajat în 2003 să investească 20,8 milioane de dolari pentru retehnologizare, să asigure un capital de lucru de 4,19 milioane de dolari, să realizeze investiţii pentru protecţia mediului în valaore de 4,8 milioane de dolari, dar şi să asigure plata unor datorii în valaore de circa 1,1 milioane de euro.

Combinatul a trecut pe profit în 2008, când a înregistrat un rezultat pozitiv de 48,6 milioane de lei, echivalentul a 13,5 milioane de euro, la un curs mediu de 3,6 lei/euro.

Criza economică a readus însă compania pe pierderi. În vara anului trecut, Mechel Câmpia Turzii a anunţat un val de concedieri. Până în luna februarie a acestui an, 1.700 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă. La Câmpia Turzii au rămas în jur de 300 de angajaţi, de la o singură secţie.

Începând din iunie 2012, 1.700 de persoane au fost disponibilizate colectiv, în trei etape, la Mechel. Au fost păstraţi 230 de angajaţi, în special personal administrativ şi de întreţinere.

Comenteaza