Video Foto Liceenii din Cluj vor face experimente științifice plătite de BASF

Liceenii din Cluj vor face experimente științifice plătite de BASF
Tinerii implicați în programul european învață cum să reutilizeze obiecte prin reciclare | Foto: BASF
Liceenii din Cluj vor face experimente științifice plătite de BASF
Liceenii din Cluj vor face experimente științifice plătite de BASF
Liceenii din Cluj vor face experimente științifice plătite de BASF
Liceenii din Cluj vor face experimente științifice plătite de BASF

Concernul german BASF va lansa în trei orașe din România – Cluj-Napoca, București, Iași – un program științific destinat elevilor. Chemgeneration se va desfășura în perioada 2018-2019 și va fi gratuit pentru toți liceenii din țară.

Scopul programului este de a educa tinerii într-un mod practic, cu privire la importanța chimiei și a științelor naturale pentru construirea unui viitor durabil. Elevii fi invitați să participe la ateliere de chimie de 90 de minute, în cadrul cărora asistă la prezentări interactive, învață normele de conduită în laborator și efectuează experimente în perechi, asistați de moderatori special instruiți.

Primul atelier din Cluj va avea loc în 16 martie, la Facultatea de Chimie, iar următoarele se vor desfășura săptămânal, fiind organizate pentru grupuri de maximul 28 de elevi. Înscrierile la ateliere pot fi făcute exclusiv de către profesori.

“Am creat acest program pentru ca elevii să înțeleagă cum funcționează chimia dincolo de manuale și de săli de clasă, să participe la experimente interactive și să afle cum, prin intermediul științei, fiecare dintre noi poate contribui cu soluții atât la micile probleme cotidiene, cât și la unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea contemporană.

Tema acestei prime ediții este economia circulară - reutilizarea unui obiect prin reciclare. Elevii vor crea un sistem real de filtrare a apei, vor fabrica hârtie de scris prin reciclarea ziarelor vechi, vor extrage metal prin electroliză și vor demonstra că există materiale plastice care pot fi degradate complet în patru săptămâni. Practic, vor dovedi că este posibil să atingem obiectivul zero deșeuri fără să renunțăm la confortul de zi cu zi”, spune Luminița Teodorescu, managing director la BASF România.

Programul se organizează în 11 țări din Europa Centrală și de Sud, împreună cu unele dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume. În România, este derulat în parteneriat cu Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor din București, Facultatea de Chimie din Iași.

Chemgeneration este un program științific interactiv conceput cu scopul de a populariza știința, de a familiariza elevii de 14-18 ani cu partea distractivă a chimiei și de a-i ajuta să înțeleagă cum pot contribui științele naturii la construirea unui viitor durabil. Acesta a pornit, în 2011, ca un portal web educațional, pentru a se transforma într-un program științific complex.

Elevii participă la experimente interactive, înțeleg cum știința rezolvă problemele de zi cu zi și care este rolul chimiei în conservarea planetei. Ei vor vedea cum funcționează chimia în afara sălii de clasă, ceea ce le va stimula creativitatea și talentul pentru știință. Toate liceele pot participa la program, indiferent dacă sunt cu profil uman, se concentrează pe științele naturii sau au profil tehnologic.

Concernul BASF este organizat în cinci divizii: substanţe chimice, produse performante, materiale și soluţii funcţionale, soluţii agricole, petrol și gaze. Grupul are 115.000 de angajați. BASF a generat vânzări de 64,5 de miliarde de euro în 2017, iar acțiunile sale sunt listate la bursele din Frankfurt, Londra și Zurich.

Comenteaza