Locurile de muncă vacante s-au majorat cu 25% în decurs de un an

Locurile de muncă vacante s-au majorat cu 25% în decurs de un an
Piața titlurilor de stat va reacționa în perioada următoare la evoluțiile macrofinanciare externe și la știrile economice și politice interne, conform unui raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Raportul BT consemnează faptul că în România numărul de locuri de muncă vacante a urcat cu 25% an/an, iar rata locurilor vacante s-a majorat cu 20%, la 1,25% (maximul din 2008) în primul semestru al anului, conform Institutului Naţional de Statistică, pe fondul accelerării cererii interne și sub influența asimetriilor din piața forței de muncă. 
 
În ciuda evoluției economiei la un ritm peste potențial ratele de dobândă pe piața titlurilor de stat au continuat să scadă în cursul săptămânii precedente: pe scadența 10 ani cu 2,1%, la 2,84% (declin cu 22,9% de la începutul anului).

Evoluția divergentă de cele din piețele dezvoltate a fost determinată de intrările de capital, interesate de dobânda oferită de titlurile românești. 
 
În cursul săptămânii Ministerul de Finanțe s-a împrumutat cu 521 milioane de lei prin titluri scadente în decembrie 2022 și cu 575 de milioane prin obligațiuni cu scadența în martie 2021 la costuri medii anuale în scădere la 2,55%, respectiv 2,13%.
 
Calendarul economic al săptămânii următoare cuprinde dinamica produsului intern brut, încrederea consumatorilor, evoluția industriei, serviciilor și pieței imobiliare, comenzile de bunuri de capital, încrederea consumatorilor, dinamica industriei și serviciilor și evoluția indicatorilor monetari în Zona Euro, dinamica pieței creditului în România, susţine Andrei Rădulescu (foto), senior economist al BT. 
 
Trezoreria a programat trei licitații în săptămâna 22-26 august: una cu certificate  la 12 luni (800 de milioane de lei) și două cu titluri, de 575 de milioane fiecare, cu scadențe în februarie 2020, respectiv aprilie 2024.  

Comenteaza