Lovitură clujeană pe piaţa energiei

Lovitură clujeană pe piaţa energiei
Consorţiul din care a făcut parte BT Securities a atras 281 de milioane de lei pe piaţa de capital prin vânzarea a 11% din acţiunile companiei de stat Nuclearelectrica.

Investitorii americani au cumpărat un sfert din acţiunile aruncate pe piaţă în cadrul ofertei publice iniţiale (IPO) pentru Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), 312 milioane de lei fiind atraşi prin operaţiunea intermediată de consorţiul Swiss Capital - BT Securities. Deşi comisionul de succes al intermediarilor nu a fost dezvăluit, cheltuielile suportate integral de SNN sunt în jur de 10 milioane de lei.

„Important e că, după şase ani, am reuşit să listăm la bursă o companie, ceea ce reprezintă un lucru extraordinar, în actualele condiţii grele de piaţă. Acesta este unul dintre deal-urile grele, iar comisionul nostru, unul pe măsură. Oferta s-a încheiat cu succes, cu mult mai bine decât ne aşteptam. 29% din bani au venit de la investitori americani, ceea ce înseamnă că există interes faţă de companiile româneşti", ne-a declarat Rareş Nilaş, director general al BT Securities Cluj. „Oferta de la SNN a fost în limitele aşteptărilor. Ea a fost interesantă mai ales pentru investitorii mici, care au beneficiat de discount şi care vor încerca să îşi vândă repede acţiunile, pentru a-şi marca profitul. Investitorii mari au cumpărat pentru a-şi diversifica portofoliul în acest domeniu şi ei îşi vor păstra deţinerile pe termen mediu, fiind interesaţi mai mult de dividendele anuale. Acţiunile deţinute de persoane fizice vor circula pe piaţă, cele ale marilor investitori rămânând blocate", apreciază analistul financiar Andrei Rădulescu.

El susţine că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi mediul economic au de câştigat. „Dacă se păstrează un climat favorabil al economiei interne, interesul pentru următoarea ofertă, cea a Romgaz, programată în acest an, va fi mult mai mare: preţul gazelor naturale va creşte, pentru alinierea la pieţele internaţionale, compania aproape că are monopol pe segment - mai există şi Petrom - şi este mai stabilă, cu rezultate financiare bune în ultimii ani", susţine economistul clujean. SNN a atras 312 milioane de lei din majorarea de capital în care a emis acţiuni reprezentând 11,07% din capitalul social. Un pachet de 10% din acţiuni a fost scos la vânzare la BVB prin IPO, în vederea listării, diferenţa fiind cumpărată de Fondul Proprietatea (FP), pe baza dreptului de preferinţă. Prin IPO s-au vândut acţiuni de 281 de milioane de lei, suma minimă vizată pentru operaţiune, iar au fost fiind emise printr-o majorare de capital la care FP a participat cu 30,6 milioane de lei.

Valoarea IPO era cuprinsă între 281 şi 379 de milioane de lei, în funcţie de preţurile la care puteau fi cumpărate titlurile, între 11,2 lei şi 15 lei. Investitorii instituţionali şi mari de retail au cumpărat la 11,2 lei, preţul minim, iar micii investitori, la 10,3-10,8 lei (cu reducere de 3-8%, în funcţie de cât de devreme au cumpărat). Investitorilor instituţionali le-a revenit 85% din ofertă, celor mari de retail - 5%, iar celor mici - 10%. Cei instituţionali au participat cu 241,5 milioane de lei, cei de retail, cu 14,2 milioane, iar cei mici, cu 26,1 milioane. Tranşa mică din ofertă a fost suprasubscrisă de 5,63 ori, investitorii dorind să achiziţioneze 14 milioane de titluri SNN, faţă de 2,5 milioane disponibile, iar tranşa mare, cu ordine de subscriere de minim 15.000 de acţiuni, a fost suprasubscrisă de 2,3 ori, cerându-se 3 milioane de acţiuni faţă de 1,2 milioane ofertate. Acţiunile vândute în ofertă vor avea ataşate drepturi de alocare, iar investitorii vor putea beneficia de titlurile cumpărate chiar înainte să le fie transferate în conturi. Drepturile de alocare ar putea fi listate la BVB pe 4 octombrie. SNN este una dintre primele 20 de companii energetice din lume, care şi-a păstrat profitabilitatea şi în criză, susţine directorul general Daniela Lulache. Ea a declarat că obiectivele majore ale SNN sunt securitatea nucleară - cu teste de stres post-Fukushima - şi creşterea profitabilităţii. SNN avea anul trecut o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de lei, un profit de 34,4 milioane, datorii de 260 de milioane şi 2.136 de angajaţi.

Reactoarele noi costă 6,5 miliarde de euro

Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele nr. 3 şi 4, ci va participa doar cu investiţiile de până acum, a precizat Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie. SNN va renegocia cu companiile Enel şi ArcelorMittal acordul investitorilor pentru proiect, după ce directivele europene s-au modificat, iar ei nu mai pot beneficia direct de energia produsă de viitoarele reactoare. Aceasta trebuie vândută pe Bursa OPCOM de către compania de proiect, Energonuclear. Pe de altă parte, există discuţii cu investitorii chinezi pentru intrarea lor în proiect, plus alte companii interesate. Proiectul celor două reactoare a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro.

 

Comenteaza