Majoritatea firmelor au nevoie de şase luni pentru aplicarea TVA defalcate

Majoritatea firmelor au nevoie de şase luni pentru aplicarea TVA defalcate
Aproape trei sferturi dintre companiile participante la un sondaj derulat de PwC România estimează că au nevoie de un termen de cel puțin șase luni pentru implementarea plății defalcate a taxei pe valoarea adăugată (TVA) și mai puțin de 2% vor reuși să o facă până la 1 ianuarie.

„Având în vedere nevoia companiilor private pentru un timp mai îndelungat de adaptare și un eventual risc de infringement al legislaţiei comunitare în materie de TVA, întrucât autoritățile nu s-au consultat în prealabil și cu Comisia Europeană (CE), considerăm că ar fi oportun ca guvernul să ia în calcul extinderea perioadei în care plata defalcată de TVA poate fi adoptată în mod opţional de companii şi renunţarea la impunerea obligatorie a acestui sistem.
 
Procentajul extrem de mare de companii care nu vor trece la TVA defalcată până la momentul când vor fi nevoite ar trebui să dea de gândit autorităților. O amânare a termenului de 1 ianuarie ar fi foarte utilă, întrucât ar asigura mediului privat timpul esențial pentru a se adapta la această schimbare radicală, dar ar oferi și statului un răgaz să consulte CE în privința sistemului de plată defalcată, evitând astfel o posibilă situație de infringement“,
a declarat Daniel Anghel, lider impozite şi taxe indirecte la PwC ECE.
 
21% din cei peste 100 de participanţi la sondaj au nevoie de mai mult de un an pentru implementarea noului sistem, însă cei mai mulți (51,3%) estimează o perioadă de 6-12 luni. 26,1% consideră că le sunt necesare 3-6 luni, iar numai 1,7% văd fezabilă o adoptare a mecanismului TVA defalcate în intervalul de până la trei luni oferit de autorități. La sondaj au răspuns peste 100 de directori şi manageri financiari ai unor companii.
 
Pentru a atrage firmele să adopte noul sistem din perioada în care este opţional, autoritățile au oferit stimulente, însă ele nu se dovedesc suficient de atractive pentru a convinge agenții economici. 95% dintre companii nu vor implementa noul sistem în perioada octombrie - decembrie, în timp ce doar 4,6% vor migra mai devreme de momentul obligativităţii.

Sursa reticenței companiilor nu pare a fi costul generat de schimbare. 55,7% dintre participanți estimează că vor avea cheltuieli de implementare de până la 100.000 de euro, 33%, între 100.000 și 500.000, iar 10,3%, între 500.000 și 1 milion de euro. Un procentaj foarte redus, de 1%, estimează costuri de peste 1 milion de euro.  PwC este o reţea prezentă în 157 de ţări, cu 223.000 de specialişti în care oferă audit, consultanţă fiscală şi pentru afaceri.

Comenteaza