News alert Mașini made in Cluj. Skoda ar putea fi mega-investitorul care preia integral Tetarom V Luna

Mașini made in Cluj. Skoda ar putea fi mega-investitorul care preia integral Tetarom V Luna
| Foto: Pavel Golasowski/Unsplash

Skoda ar putea fi constructorul de mașini despre care președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunța că este interesat să ocupe toate cele 150 de hectare de la Luna.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj a anunțat în prima conferință de presă a anului, faptul că, parcul de 150 de hectare de la Tetarom V din comuna Luna ar putea fi preluat de o companie străină, deoarece există interes din partea unui mare costructor de mașini. Tișe a ținut atunci să precizeze că nu poate face public numele producătorului auto din motive de confidențialitate.

Numele investitorului este cel al companiei Skoda (parte a grupului VAG), conform datelor din piața auto, citate de ZF.

Cei de la Skoda au mai fost intresați de România și în 2018-2019 pentru deschiderea unei uzine, doar că la vremea aceea, decizia iniţială a fost aceea de a investi în Turcia.

Volkswagen (grupul din care face parte și Skoda) a renunţat ulterior la Turcia pe fondul evoluţiei regiunii, iar pandemia din 2020 a scos din discuţie orice investiţie nouă.

Clujul, tot mai legat de Europa de Vest

Județul Cluj este legat de o infrastructură vest-europeană prin autostrada A10 Sebeș - Turda. Există un singur tronson fără autostradă, în dreptul viitoarelor ecoducte pe A1 Deva-Orăştie, însă şi acestea vor fi construite în perioada următoare.

Clujul va fi legat de infrastructura vest-europeană și prin noua cale ferată electrificată de 166km - Cluj - Oradea - Episcopia Bihor. Aici, trenurile de marfă vor putea circula cu 120km/h. Este o invetiție de aproape 1 miliard de euro în infrastructura feroviară prinsă în PNRR, astfel încât aceasta ar trebui să fie gata cel târziu în 2026 pentru a fi finanţată.

Adrian Sandu, secretar general ACAROM - Asociaţia Constructorilor de Automobile din România, declara anul trecut pentru ZF,l că investiţiile în infrastructură  vor creşte nivelul de competitivitate al României, iar pe măsură ce acestea se dezvoltă, logistica va deveni mai puţin costisitoare.

Comenteaza