Mechel, între fier vechi şi DNA

Mechel, între fier vechi şi DNA
Sindicaliştii de la Mechel Câmpia Turzii vor să reclame acţionarii combinatului la DIICOT şi DNA.

Peste 100 de salariaţi şi foşti angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii au început luni a doua săptămână de proteste. Oamenii au îngropat, la figurat, combinatul şi spun că dacă nu-şi văd salariile restante vor vinde tot combinatul la fier vechi.

Angajaţii au strigat minute în şir "Valea Arieşului este Valea Jiului", "Hoţii" sau "Am venit ca să ne daţi banii care-i datoraţi". Sindicaliştii sunt decişi să dea acţionariatul în judecată şi, mai mult decât atât, să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

"Există bani şi nu există voinţă. S-au vândut active, deşeuri şi totuşi nu există bani de salarii. Să vină DIICOT-ul să elucideze misterul banilor lipsă", a spus Ioan Pascu, liderul de sindicat al Mechel Câmpia Turzii. La combinat mai lucrează 360 de persoane, care, potrivit lui Pascu nu şi-au luat integral drepturile salariale. Cu toate acestea, oamenii nu sunt de acord cu vinderea combinatului la fier vechi.

"Acţionarii şi-au achitat obligaţiile pe luna ianuarie. O parte din banii pentru avans au intrat, însă nu şi tichetele de masă", a spus Pascu.


Sindicalişii atenţionează că în cazul în care acţionarii vor dori să vândă la fier vechi Laminorul 3, situaţia ar putea degenera. "Dacă au de gând să vândă la fier vechi Laminorul 3, oamenii vor intra peste ei. Eu le-am propus locaţia de la Apahida, unde avem 5.000 de tone de fier vechi", a spus Pascu. Potrivit graficului de plăţi emis de Nikarom Invest, prima tranşă a salariilor compensatorii ar trebui să intre până în 20 martie.

"Am sesizat o serie de aspecte dubioase în legătură cu activitatea Mechel. În ultimele 30 de zile s-a vândut depozitul pe care îl avea Mechel Câmpia Turzii la Bucureşti, de lângă Gara Căţelu, în valoare de 3,2 milioane de euro şi totuşi ni se spune că nu sunt bani. Organele abilitate ale statului, DNA şi DIICOT să verifice unde s-au dus banii", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Valentin Ilcaş, preşedintele Cartel Alfa Cluj, organizaţie la care este afiliat sindicatul Mechel Câmpia Turzii.

Pe de altă parte, vizavi de drepturile salariale neacordate, sindicaliştii sunt decişi să-şi caute dreptatea în instanţă.


"Pe drepturile neacordate intenţionăm, în continuare, să acţionăm în instanţă compania, pentru a recupera drepturile salariale restante pentru cei 720 de oameni disponibilizaţi
", a arătat Ilcaş. Sindicaliştii de la Mechel ameninţă că vor ieşi în stradă întreaga săptămână în curs dacă nu-şi vor vedea banii.

Comenteaza