Mesaj de la Cluj: femei de afaceri, uniţi-vă!

Mesaj de la Cluj: femei de afaceri, uniţi-vă!
Antreprenoarele din România vor să strângă rândurile pentru a face presiuni asupra organelor de decizie să le acorde finanţări şi facilităţi fiscale, aşa cum se întâmplă în mai multe ţări europene. Femeile de afaceri din Cluj au împărtăşit, la Centrul Casino, dificultăţile pe care le întâmpină în viaţă şi în carieră.

„Femeile sunt din ce în ce mai importante pentru piaţa globală, nu doar în calitate de lucrători sau de consumatori, dar şi în calitate de antreprenori, manageri şi investitori. Contextul economic actual este mult mai bun în ţări ca Finlanda, unde finanţarea pentru antreprenoare vine de la Camera de Comerţ şi de la marile companii private, sau Irlanda, care are şi ea un astfel de sistem.

La noi sunt două linii în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi cam atât. Nu există comunităţi unite de femei de afaceri. Noi nu mai trebuie să fim singure când avem probleme, ci unite, pentru a convinge autorităţile să ia adopte programe pentru femeile antreprenor, să avem o putere mai mare pentru a face presiuni asupra acestora”, a îndemnat Bianca Tudor, fondator al organizaţiei Elite Business Women (EBW). 
 
Deputatul Aurelia Cristea, fost ministru delegat pentru Dialog Social, susţine că a întreprins demersuri pentru includerea în Codul Fiscal a unor astfel de prevederi şi că o astfel de strategie o urmăreşte în privinţa categoriilor defavorizate din societate, care să ia forma unei legi.

„Ştiu şi eu cum este în mediul privat, pentru că nu am fost numai managerul al unei societăţi de asigurare, ci şi am înfiinţat eu o societate de brokeraj. A trebuit să duc viaţa pe umerii mei, după o copilărie grea, să fac naveta, să am grijă singură de cele două fete ale mele. Cea mai importantă decizie a trebuit să o iau a fost atunci când mi s-a propus la un interviu la Bucureşti cu preşedintele grupului de la Viena, pentru ca în urma rezultatelor pe care le aveam aici, ca director regional, să devin manager naţional de vânzări. Mi s-au dat trei zile să iau o decizie”, s-a destăinuit Cristea.

Timpul liber nu trebuie să constituie un subiect principal pentru o antreprenoare, crede Genoveva Hossu, proprietar al companiei Ingeno Premium, cea care va pune în curând bazele unei asociaţii naţionale a designerilor. „Orice antreprenor  îşi propune să facă bani cât mai mulţi şi să fie propriul lui stăpân. Timpul pe care îl aloci familii este mai puţin, dar unul de calitate. Aş recomanda pentru început intraprenoriatul. E mai uşor să lucrezi ca angajat la o companie unde să te dezvolţi, iar ulterior să aplici o reţetă propriei tale afaceri. Eu am început acum 13 ani ca vânzător de textile şi decoraţiuni, am constatat că acei clienţi voiau să lucreze cu mine, iar apoi am făcut specializările necesare; eu aveam Liceul Sanitar şi Facultatea de Studii Europene”.     

„Ceea ce este important să ştii de la bun început este la ce te pricepi cel mai bine şi pe linia aceasta să mergi. Eu am terminat jurnalismul, sunt licenţiată în ştiinţele comunicării, iar acum, doctorand în branding fiindcă am constatat, la începutul carierei, că mass-media este un domeniu extrem de alunecos. Am fost iniţial consultant de marketing, apoi am evoluat. Am fost atacată de mai multe ori, pe când eram în formare, deoarece exista concepţia că o blondă nu poate reuşi prin propriile sale puteri, am plecat de la birou şi mi-am făcut părul negru-albăstrui, o greşeală din partea mea, de altfel. Cu eleganţă şi cu smerenie trebuie să îndrăznim să fim noi înşine”, a concluzionat Adelina Chişu, marketing manager la EBS România.  
 
Printre antreprenoarele care au avut intervenţii la întrunirea de la Cluj s-au mai numărat Camelia Iusco (Iusco & Asociaţii), Aneta Neagomir (Galeria de Idei), Sigina Luca (Luna Cleaning), Laura Opriş (Comm’ON), Alexandra Stoica (TREC), Daniela Maier (Maier Studio), Ramona Mîndru (Catwalk), Oana Stan (Techir), psihologul Loana Comşa. Campania națională „Ele au reușit” are ca scop promovarea leadership-ul feminin și egalitatea de șanse, de a oferi acces femeilor la mediul de business și de a prezenta modele de succes. 
 
Temele dezbătute sunt contextul actual al antreprenoriatului feminin în România, probleme pe care le întâmpină femeile ca antreprenori și soluții găsite, modele de femei antreprenor și cum au reușit ele în fața eșecului, femeia din perspectiva unui bărbat antreprenor, instrumente utile și soluții de finanțare pentru femeile antreprenor. Debutul campaniei a fost Bucureşti (100 de participanţi), urmat de Constanţa şi de Cluj-Napoca (câte 150). EBW este o organizaţie care îşi propune să stimuleze dezvoltarea antreprenoriatului feminin în România, dar şi la nivel global, prin încurajarea şi intermedierea parteneriatelor cu alte ţări.

Comenteaza