Milionarul Vuza se întoarce în ţară să cumpere Oltchim. Nu în orice condiţii

Milionarul Vuza se întoarce în ţară să cumpere Oltchim. Nu în orice condiţii
Serviciile Comerciale Române îşi manifestă intenţia de a prelua combinatul, prin societatea Chimcomplex, dar vrea ca activele să fie grupate, investiţiile în mediu, eşalonate, iar preţul de pornire să ţină cont de uzura instalaţiilor. Vuza s-a întors în ţară pentru a pune la punct strategia.

Chimcomplex şi acţionariatul acesteia sunt interesate de tranzacție, dar aceasta trebuie făcută în interesul Oltchim, dar și în cel al vânzătorului și al cumpărătorului, susţine Virgiliu Băncilă, președintele Chimcomplex Borzeşti.

În ultimii trei ani societatea a depus trei oferte de cumpărare și a purtat mai multe corespondenţe cu administratori judiciari, creditori, minister în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare este în detrimentul tuturor. „Este bine că se încearcă vânzarea pe grupe de active, dar dacă într-adevăr se dorește ca aceasta să fie un succes, este necesar să se rezolve de la început câteva probleme.

Gruparea activelor să se facă pe principiul funcționalității; grupele formate să constituie entități funcționale tehnologic; vânzătorul să ofere și soluții pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eșalonate într-un timp rezonabil, altfel activele nu pot fi valorificate și niciun cumpărător nu le va prelua fără să aibă garanția valorificării prin punerea lor în funcțiune; prețul de plecare a vânzării/licitațiilor să fie unul realist, să ţină cont de uzura fizică și morală a activelor respective”, conform conducerii Chimcomplex.
 
„În acest fel vânzătorul trebuie să realizeze o oferta realistă, atractivă și necondiționată care să permită o licitație corectă și care să dea șanse egale tuturor competitorilor, români și străini. Prin achiziția activelor de la Oltchim vrem să constituim Compania Română de Chimie, pe nucleul format din Chimcomplex și Oltchim. Sinergia celor două combinate și investițiile preconizate vor crea o corporație puternică în România. 
 
Aceasta va valorifica superior resursele ţării: materii prime, personal instruit, piață și tehnologie. Pe de altă parte, urmărim și evoluțiile din industria chimică din ţările vecine; suntem interesați și am avut contacte cu autoritățile ucrainene pentru a ne implica în programul de privatizare lansat în ţara vecină. Președintele grupului SCR, domnul Ștefan Vuza, se va întoarce în ţară pe 26 august și va confirma strategia noastră de dezvoltare”.

Vuza este cotat drept cel mai bogat clujean în ultima ediție a Top Capital, cu o avere de 135 de milioane de euro. Grupul pe care îl controlează, SCR, cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj sau A6 Impex Dej.
 
În vizorul Comisiei Europene
 
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, în insolvență din 2013, este scos la vânzare prin nouă pachete de active, procesul de selecție a investitorilor urmând să fie încheiat la sfârșitul acestui an. Investitorii pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie.

Selecția cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei. Cele nouă pachete sunt fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1.000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu, fabrica de anhidridă ftalică. Sunt 11 investitori interesaţi de activele Oltchim.
 
„Mi-am stabilit printre priorități, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Compania și-a anunțat intenția de vânzare prin pachete de active și sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă.

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri sprijină transparența procesului de vânzare, poartă în continuare un dialog deschis cu Comisia Europeană (CE) pentru clarificarea problemelor vechi ale SC Oltchim SA, ceea ce va oferi siguranță juridică potențialului investitor", a afirmat ministrul Economiei, Costin Borc.
 
CE a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situației financiare a combinatului, au respectat normele europene privind ajutoarele de stat.

Combinatul a realizat vânzări de 378,1 milioane de lei şi un profit net de 18,5 milioane în primul semestru. La 30 iunie, înregistra datorii de 1,35 miliarde lei. Combinatul are 2.000 de salariați. Oltchim este singurul producător din România de clor și polieter polioli.

Compania a intrat în insolvență în 2013, după privatizarea eșuată cu Dan Diaconescu din 2012, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro. Statul, care deține 54,8% din acțiuni, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, cel din decembrie 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.

Comenteaza