Ministerul Economiei, somat să repornească Start-up Nation

Ministerul Economiei, somat să repornească Start-up Nation

350 de asociații și firme au depus la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) o petiție, în care solicită repornirea programelor de finanțare nerambursabilă pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Semnatarii petiției consideră că repornirea programelor principale pentru întreprinderile mici și mijlocii ar putea ajuta la diminuarea efectelor crizei din sănătate și la crearea de locuri de muncă, într-o perioadă scurtă de timp, la nivel național.

“Peste 350 de asociații și firme au semnat petiția pe care am depus-o la minister, în ceea ce privește lansarea unui program pentru start-up-uri, în scopul reducerii celei mai mari rate a șomajului din ultimii ani. În ultimele zile am discutat cu zeci de antreprenori.

Unii din ei, mai făceau câte o angajare. Îmi spuneau că la câteva ore după ce publicau un anunț de angajare, se trezeau cu 300-400 de CV-uri și zeci de telefoane și mailuri, pentru acel anunț. Asta e realitatea din mediul privat, cu foarte mulți șomeri și foarte puține locuri de muncă. Nu e lapte și miere, că la stat. La ora actuală, conform Institutului Național de Statistică, avem peste 484.000 de șomeri.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a tot promis programul pentru Start-up-uri, Start-up Nation sau Star-tech Inovation, cum voia să îl redenumească, a promis că va lansa programele Comerț și servicii de piață și programul de microindustrializare în 2020.

Toate aceste programe, creau în fiecare an zeci de mii de locuri de muncă, mai ales programul Start-up Nation, care a creat, în urmă a doar două ediții, 64.000 de locuri de muncă. Unde sunt programele?”, a declarat George Velcea, președintele Asociației Europene a Tinerilor Întreprinzători, unul dintre inițiatorii demersului.

Antreprenorii consideră că MEEMA ar trebui să se implice mai activ în rezolvarea problemei șomerilor și în susținerea mediului de afaceri prin măsurile promise în programul de guvernare și în programul de relansare economică.

“În ultimele 10 luni, nu s-a deschis absolut niciun program cu finanțare nerambursabilă pentru IMM-uri. Vedem declarații cu zeci de programe, ce apar doar pe hârtie. Până acum societatea civilă a tăcut și a așteptat, antreprenorii au tăcut și au așteptat, organizațiile antreprenoriale au tăcut și au așteptat. Dar până când să mai tăcem și să așteptăm?

Apoi ne mirăm că nu știu câte milioane de români pleacă la muncă în străinătate. Păi ce să facă aici, dacă guvernul nu le creează oportunități? Marea Britanie, Franța, SUA, Israel, Polonia, Germania finanțează anul programe pentru start-up-uri, ce creează locuri de muncă. România ce face?”, a declarat Marius Todos, președintele Asociației Conseil en Entreprise, inițiator al demersului.

Comenteaza