Ministrul Agriculturii, în cazul pestei porcine: "Nu distrugem, nici nu ardem culturile agricole"

Ministrul Agriculturii, în cazul pestei porcine: "Nu distrugem, nici nu ardem culturile agricole"

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a ripostat în cazul pestei porcine africane (PPA). Ordinul emis de instituție nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, susține oficialul MADR. 

"Ordinul dat pentru combaterea PPA nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreț, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură. Este un ordin cu caracter intern pentru a pregăti specialiștii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la comitetul ministerial pentru situații de urgență.

Deci, dacă se găsește în cultură un mistreț mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuiește şi nu se atinge de ea. Pleacă cultura de acolo, dar ocolește locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur şi simplu.

În momentul de față nu avem nicio astfel de situație. Nu există la această dată vreun caz în România. Ordinul sună foarte clar: în condițiile în care se găsește un mistreț mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv. Dacă îl găsim în pădure nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem țara?", a declarat ministrul Agriculturii.

PPA este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. Oamenii nu pot să se infecteze cu PPA. Ea este cauzată de un virus și apare la porcii domestici şi porcii mistreţi de toate vârstele, indiferent de gen.

Nu există semne clare care să indice boala, ele pot fi atribuite şi altor boli. Se pot observa la porcii bolnavi semne ca moarte rapidă, intervenită într-un timp scurt; temperatură foarte ridicată (40,5–42 grade) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree, urdori la ochi.

PPA s-a extins în 98 de localități din opt județe ale României, fiind confirmate aproape 600 de focare, iar până acum au fost omorâți 60.000 de porci.

Comenteaza