Negocieri cu băncile pe timp de criză. Un clujean a obținut 11.500 de euro

Negocieri cu băncile pe timp de criză. Un clujean a obținut 11.500 de euro

Un consumator din Cluj a obținut beneficii de 11.500 de euro prin restituiri de sume și ștergerea unor comisioane.

Negocierile dintre consumatori și bănci se pot desfășura în ciuda pandemiei de coronavirus deoarece activitatea Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) se derulează prin e-mail și telefon. Numărul de cereri și de dosare formate în ultimele două săptămâni a fost apropiat de cel dintr-o perioadă normală.

Un consumator din Cluj a luat un credit de nevoi personale cu ipotecă în 2008. A apelat la CSALB prin intermediul avocatului. Negocierile dintre el și bancă au fost intermediate de conciliator prin telefon și prin e-mail.

În urma negocierii s-a obținut restituirea comisionului de analiză a dosarului, restituirea comisioanelor de administrare de credit încasate de instituția bancară și eliminarea pe viitor a acestui comision de administrare decredit. Beneficiile pentru consumator sunt de 11.436 de euro. De la înregistrarea dosarului până la data când s-a pronunțat hotărârea au trecut doar 12 zile.

 “Salutăm deciziile băncilor comerciale care vin în sprijinul consumatorilor afectați de criza  generată de COVID-19. Le reamintim atât instituțiilor bancare și instituțiilor financiare nebancare, cât și consumatorilor că dispunem de infrastructura necesară prin care pot fi negociate și alte măsuri individuale pentru consumatorii care întâmpină probleme în plata ratelor sau derularea contractelor cu banca.

Cea mai bună strategie în perioada aceasta dificilă e cea de deschidere către clienți, către procesul de negociere, către modalitățile de soluționare alternativă. Cu atât mai mult într-o perioadă de criză fără precedent în ultima sută de ani,  concilierea devine soluția cea mai potrivită de ajustare a dificultăților apărute în derularea contractelor”, spune Alexandru Păunescu, președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

“În săptămâna când a fost declarată pandemia CSALB a primit 30 de cereri din partea consumatorilor, iar băncile au format 14 dosare de negociere cu aceștia. În săptămâna când a fost decretată starea de urgență (16-20 martie) au fost înregistrate 36 de cereri și s-au format 10 dosare. Într-o săptămână normală aveam 40 de cereri și 12 dosare formate după acceptarea cererilor de către bănci.

Acest lucru arată avantajul metodelor de negociere la distanță, prin intermediul aplicației IT de care dispunem din2018 și datorită mijloacelor online. Prin intermediul e-mailului și aplicației gestionăm 90% din numărul total de cereri trimise către centru.

Băncile au păstrat ritmul de acceptare a cererilor venite din partea consumatorilor, semn că departamentele SAL din băncile comerciale sunt în continuare la datorie și încearcă să rezolve problemele semnalate de clienții lor către CSALB”, a menționat Liviu Fenoghen, directorul CSALB.

De la începutul anului și până pe 20 martie, CSALB a primit 504 cereri din care s-au format până acum 141 de dosare de conciliere. 41 cereri au fost soluționate amiabil de către comercianți după sesizarea CSALB (prin negociere directă, fără dosar de conciliere). 

CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN pentru contractele aflate în derulare. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere este desemnat un conciliator.

CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. 

Comenteaza