Nokia a murit la Cluj, dar învie la Timişoara

Nokia a murit la Cluj, dar învie la Timişoara
După ce a închis fabrica de la Jucu, dând afară peste 2.000 de angajaţi, şi a pus lacătul pe centrul său de cercetare din Cluj, cu 120 de specialişti, Nokia anunţă acum că va deschide la Timişoara un centru similar. Şi nu unul de duzină, ci pe 27.000 mp.

„În cei 25 de ani de prezență și inovare în România, am fost o companie cheie în dezvoltarea telecomunicațiilor pe plan local și la nivel regional. Am construit una dintre cele mai experimentate echipe din industrie și am dezvoltat colaborări de durată cu mediul academic și cu alți actori esențiali pe plan local.

Suntem mândri de istoricul nostru și cu atât mai nerăbdători pentru viitor: tehnologiile pe care le dezvoltăm, precum 5G, GFast, IoT, IP, cloud vor continua să transforme fără precedent modul în care lumea se va conecta. Cu aceste investiții în noul campus, cu dezvoltarea centrelor de R&D, operare de rețele și servicii end-to-end, suntem întru totul pregătiți și ne angajăm să le oferim în continuare clienților noștri plus valoare și soluții inovative”, se laudă Raoul Ros, director general al Nokia România. 

Înaintei dădeau afară pe capete, acum angajează
 
Nokia va extinde campusul său din Timișoara cu cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare (CCD) din industria de telecomunicații din România. Centrul dezvoltă tehnologii broadband wireless aplicate în domenii precum internetul lucrurilor, big data și noi tehnologii de comunicații mobile. În urma extinderii, Nokia Campus Timișoara va avea o suprafață de 27.000 mp.
 
Investiția totală este de 73 de milioane de euro. 1.300 de angajați sunt în campus: 600 de ingineri din departamentul de cercetare şi dezvoltare, recent inaugurat, și 700 de specialiști din centrul global de operare de rețele, deschis în prima etapă de relocare a echipei din Timișoara, în 2015. Etapa finală de relocare a echipei în Nokia Campus va fi finalizată în prima jumătate a anului viitor.
 
Nokia are 1.600 de angajați în România și a informat că va deschide 300 de poziții noi până la finalul anului, dintre care 100 în echipele de cercetare şi dezvoltare (software development engineer și system integration & verification engineer) și 200 în echipa de servicii (project management și service engineer).
 
Campusul găzduiește cel mai mare CCD din industria de telecomunicații din România și unul dintre cele mai mari centre de operare de rețele multivendor și cu tehnologii multiple, care oferă servicii cu valoare adăugată pentru clienți cheie din țări ca Franța, Germania, Olanda, Belgia, Marea Britanie, SUA.
 
Acesta este un centru de excelență pentru servicii de proiectare, optimizare, implementare și întreținere a rețelelor cu tehnologii multiple, oferind servicii end-to-end în România și la nivel global, precum și aplicații, în mod particular sisteme de mentenanță operațională, IoT și customer experience.

Au făcut prăpăd la Cluj: 2.000 de oameni puşi pe drumuri

Nokia a închis fabrica din Jucu în 2011, concediind peste 2.000 de angajaţi, după ce a renunţat şi la centrul său de cercetare din Cluj-Napoca, unde activau 120 de specialişti. Producătorul de telefoane a dat afară atunci 4.000 de angajaţi din fabricile din Ungaria, Finlanda şi a mutat liniile de asamblare de telefoane inteligente în Asia, unde se aflau majoritatea furnizorilor săi de componente. 
 
Ulterior, o parte dintre angajaţii de la Jucu au fost preluaţi de De’Longhi, care are un plan de investiţii de 500 de milioane de lei. În parcul industrial Tetarom III, De'Longhi a deschis două fabrici, după preluarea activelor pentru producţia de expresoare de cafea de uz casnic. Iniţial, compania s-a angajat să realizeze o investiţie de 32,5 milioane de euro, cu minim 676 de locuri de muncă, beneficiind de un ajutor de stat din România de 12,5 milioane de euro.
 
Nokia a început producţia de telefoane mobile la Jucu în 2008, investiţia ridicându-se la 60 de milioane de euro. În 2012, anul următor celui în care s-a închis fabrica, producţia industrială a judeţului a scăzut la jumătate. Firma înregistrată la Cluj, Nokia România SRL, era al doilea exportator din România, după fabrica de automobile Dacia.

Unii dintre angajaţi au ajuns chiar la disperare. Dat afară de la Nokia şi Mechel, unul dintre ei, absolvent de studii superioare, a cerut să fie eutanasiat pentru că la vârsta sa nu îşi mai găsea de lucru, fiind părăsit de soţie din această cauză. Producătorul global de telefoane mobile estima în 2012 că va concedia 10.000 de persoane, numărul total al disponibilizaţilor, inclusiv prin închiderea fabricii din Finlanda, ajungând astfel la 40.000. 

Desfiinţaţi de urmaşii de la Jucu

„Suntem cunoscuţi aici drept compania care a cumpărat fabrica Nokia din România. Unele mari companii precum Motorola sau Blackberry au vrut o transformare, dar în aceste cazuri într-o direcţie greşită. În orice loc ajungi trebuie să te adaptezi specificului local, aceasta încercăm să facem şi noi aici. Eu trebuie să demonstrez preşedintelui De'Longhi că la Cluj este o piaţă mai bună de dezvoltare decât în Italia sau în China, alte locuri unde avem fabrici”
Massimo Paronitti, director De’Longhi România 
 
„Bosch nu este o firmă care pleacă după 1-3 ani, nu trebuie să vă faceți griji că noi vom pleca atât de repede ca acea companie care a stat la câțiva metri de aici. Noi dezvoltăm aici produse pentru piața mondială, însă multe dintre ele sunt vândute în România. Clujul este o locație care are conexiuni de trafic corespunzătoare, un mediu universitar bun pentru produsele noastre foarte complexe. Europa de Est este o locație foarte atractivă pentru noi”
Dirk Hoheisel, administrator grup Bosch

Comenteaza