Noua generaţie de birouri şi garda veche trec pe verde

Noua generaţie de birouri şi garda veche trec pe verde
Americanii de la Emerson au demarat procedura de obţinere a certficării oficiale pentru clădirile deja existente în parcul industrial, potrivit conducerii companiei.

Prima clădire oficial verde din Cluj-Napoca a obţinut certificarea după ce a fost realizată şi pusă în funcţiune. De asemenea, alte imobile deja operaţionale au început astfel de demersuri. Avantajele fiscale, costurile mai reduse şi bătaia pentru chiriaşi sunt principalele motive.

Compania Emerson, care ocupă integral parcul industrial Tetarom II, a anunţat încă din urmă cu câteva luni că a decis să înceapă demersurile pentru obţinerea certificării oficiale de imobile ecologice pentru clădirile de la Cluj-Napoca, atât pentru halele de producţie, cât şi pentru spaţiile de birouri din campus. "Am semnat şi contractul (pentru consultanţă, n. red.) şi am început demersurile pentru certificarea clădirilor existente. Procedura durează în jur de şase luni. Clădirile noastre au fost oricum gândite pentru a fi cât mai eficiente din punct de vedere energetic, s-au folosit ultimele tehnologii disponibile: acum, practic, vrem să certificăm aceste lucruri şi să beneficiem şi de facilităţile fiscale (reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri, recent introdusă în municipiu, n. red.)", a explicat conducerea de la Cluj a grupului american.

Compania dă în folosinţă în această perioadă noua etapă a dezvoltării din Tetarom II, iar pentru acest an a programat deschiderea ultimului şantier: un complex mixt cu spaţii de producţie şi birouri cu o capacitate de 500 de angajaţi, pentru ultima suprafaţă de teren disponibilă în parcul de pe Bulevardul Muncii. Noile clădiri vor fi de asemenea oficial ecologice, au anunţat reprezentanţii companiei. Mai mulţi dezvoltatori de proiecte încă în şantier dar şi proprietari de clădiri funcţionale au în curs de pregătire în 2013 certificarea în unul dintre sistemele recunoscute la nivel mondial, LEED (SUA), BREEAM (Marea Britanie), DGNB (Germania), potrivit datelor Romania Green Building Council. Cluj-Napoca este primul oraş din ţară care a introdus o reducere de 50% a impozitului în cazul clădirilor verzi. Pe o piaţă a birourilor în care concurenţa se ascute odată cu livrarea de spaţii în trei noi mari centre de afaceri, proprietarii celor existente îşi eficientizează activitatea.

Proprietarii Maestro Business Center, una dintre primele clădiri de birouri din oraş, operaţională încă din 2006, au decis să dea drumul demersurior pentru obţinerea unei certificări. Prima clădire de birouri oficial verde a primit certificarea în urmă cu un an, devenind astfel şi primul astfel de imobil din municipiul Cluj-Napoca: Amera Tower a obţinut certificarea LEED Gold după o investiţie de 120.000 de euro. Şi în acest caz, clădirea era deja ridicată şi operaţională când au fost realizate demersurile de certificare. Proprietarii au explicat că, pe lângă avantajele legate de costuri de întreţinere reduse, un alt beneficiu pentru proprietar ţine de negocierile cu potenţialii chiriaşi, în special companiile multinaţionale fiind interesate de acest aspect al imobilelor unde îşi stabilesc sedii. Grupul financiar Banca Transilvania, care şi-a finalizat în această vară centrul de date şi birouri din parcul industrial Tetarom I, a început procedurile de obţinere a LEED.

Noii veniţi sunt verzi din proiect

Dezvoltatorii a două dintre cele mai importante centre de afaceri în construcţie în oraş au anunţat intenţia de construire de clădiri certificate. Proiectul The Office (fosta platformă Tricotaje Someşul), unde primele spaţii vor fi livrate în 2014, face demersuri pentru BREEAM. Liberty Technology Park, centru de servicii proiectat pe locul fabricii Libertatea şi care va folosi parţial vechile clădiri, a iniţiat demersuri pentru aceeaşi certificare.

Etichete
Comenteaza