Şomerii beţivi, amendaţi la cererea AJOFM VIDEO

Şomerii beţivi, amendaţi la cererea AJOFM VIDEO
Şomeriiclujeni care fac tot posibilul să nu fie angajaţi, pentru că li se pare mai comod să primească ajutorul de şomaj, ar putea fi drasticsancţionaţi. Conducerea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj propune Ministerului Muncii ca persoanele care se prezintă la interviuri sub influenţa băuturilor alcoolice, sau neîngrijite, să fie amendate.

Problemele au fost semnalate de angajatori la call-centerul deschis de AJOFM. Reprezentanţii companiilor se plâng că mulţi dintre şomerii chemaţi la interviu nu s-au dat în lături de la nimic pentru a nu fi angajaţi şi a continua să primească ajutorul de şomaj.

"Mulţi dintre ei, de exemplu de gen masculin, s-au dus beţi la interviu, s-au dus îmbrăcaţi necorespunzător, atitudinea lor faţă de angajator a fost nepoliticoasă, modul în care s-au prezentat. Ceea ce a condus clar la refuzul angajatorului", spune directorul AJOFM Cluj, Daniel Don (foto).

Probleme creează însă şi angajatorii care raportează cu întârziere angajările. Potrivit statisticii AJOFM Cluj, peste 500 de firme sunt în această situaţie, punând instituţia în situaţia de a le plăti în continuare indemnizaţie de şomaj celor deja angajaţi.

"Adică angajări care se fac fără să se anunţe AJOFM cu privire la aceste angajări. Ele sunt depistate foarte târziu. Se generează debite din punct de vedere al şomerilor. Eforturile noastre de a recupera aceste debite sunt destul de mari", mai spune Don.

Pentru a rezolva problemele, AJOFM Cluj a solicitat Ministerului Muncii modificarea legislaţiei, astfel încât şomerii să poată fi sancţionaţi dacă au o atitudine necorespunzătoare la interviuri.Şi firmele care anunţă cu întârziere angajarea şomerilor ar putea fi amendate.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Cristi Rus

Comenteaza