Şomerii din Cluj îşi găsesc joburi pe bani europeni FOTO

Şomerii din Cluj îşi găsesc joburi pe bani europeni FOTO
Mai mulţi şomeri s-au întâlnit astăzi cu potenţialii angajatori, în cadrul unui proiect cofinanţat de UE cu fonduri europene care vizează peste 600 de şomeri din Cluj-Napoca şi din şase zone rurale din judeţ.

Întâlnirea de astăzi a avut forma unui atelier de lucru, unde toți participanții au avut ocazia să dialogheze direct, în grupuri restrânse, cu potențiali angajatori și să afle de la aceștia ce urmăresc la interviurile de angajare și ce așteptări au când recrutează personal.  La eveniment au participat reprezentanți a șase companii care activează în Cluj-Napoca și sunt prezențe active pe piața angajatorilor - Held Fashion, Construcții Rutiere Cluj, Elmafarm, GI Group, Miru Global și CSI România, dar şi Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj.

„Am realizat această întâlnire pentru a le oferi șomerilor ocazia să afle informații utile direct de la potențialii angajatori, să știe la ce să fie atenți mai întâi când aplică pentru o slujbă sau când merg la un interviu de angajare. La începutul anului viitor vom organiza și un eveniment de mediere între șomeri și angajatori, cu scopul de a accelera procesul de găsire a unui loc de muncă", a declarat Alexandra Dinu, directorul proiectului.

Proiectul N.O.R.D. vizează 600 de șomeri din regiunea de dezvoltare Nord-Vest, cu accent pe Cluj-Napoca, dar și pe zona rurală. Activitățile sunt concentrate în Centrul de Incluziune Profesională (CIP) creat la Cluj-Napoca și care activează la nivelul întregii regiuni. Pentru a ajunge cât mai ușor la persoanele în căutarea unui loc de muncă, specialiștii proiectului se vor deplasa în zonele vizate pentru întâlniri de informare, consiliere și formare profesională.

Proiectul a început în acest an și are o durată de implementare de 18 luni. Până acum s-au înscris peste 170 de persoane, dintre care 100 au început etapa de consiliere și 13 au fost îndrumate spre angajatori. „Avem deja primul angajat, un locuitor din Cluj-Napoca care va lucra ca ospătar-barman", a completat Dinu.

Potrivit managerului de proiect, calificările cel mai frecvent întâlnite la șomeri sunt următoarele: muncitori necalificați în construcții, muncitori calificați - lăcătuși, electricieni, agenți de pază, zugravi, sudori, gestionari și croitorese. În zona urbană, șomerii au în general studii superioare, cel mai frecvent întâlnite fiind jurnalism, studii economice și filosofie.

De cealaltă parte, cele mai căutate posturi de către angajatori în ultima perioadă au fost operator de call center având cunoștințe de limbi străine, cusător, fierar betonist, dulgher, mașinist, agent de vânzări, conducător auto, agent de asigură, lăcătuș, electrician, sudor.

Etichete
Comenteaza