Omul de afaceri Ştefan Vuza are opt concurenţi la preluarea Oltchim

Omul de afaceri Ştefan Vuza are opt concurenţi la preluarea Oltchim
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi pentru pachetele de active ale societăţii, iar acestea vor fi analizate în perioada următoare, conform unui anunţ publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

"Oltchim, societate în reorganizare judiciară, anunţă încheierea în data de 6 iunie a etapei de depunere a ofertelor finale în procesul competitiv privind vânzarea pachetelor de active ale societăţii. Societatea a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi", potrivit conducerii Oltchim. 
 
Printre ofertanţi se află Chimcomplex Borzeşti, membră a grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), care vrea preluarea activelor pentru a crea un gigant românesc în industria chimică. În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat holdingul american Tricon Energy, cu afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene şi două fonduri de investiţii.
 
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit ca administrator judiciar. Tribunalul Vâlcea a decis să confirme modificarea planului de reorganizare, certificând noua metodă de vânzare, prin nouă pachete de active.
 
Activele oferite spre vânzare sunt uzinele clor-alkali; uzina oxo-alcooli; uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site; vagoane cale ferată; procesare PVC; uzina petrochimică; VCM/PVC Râmnicu Vâlcea; uzina petrochimică Bradu - Piteşti; uzina anhidridă ftalică Râmnicu Vâlcea. Valoarea de piaţă a celor nouă pachete este de 293 de milioane de euro, preţul de pornire a vânzării fiind de 307 milioane.
 
Chimcomplex, membră a grupului SCR, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, este unul dintre fabricanţii importanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est. Activitatea sa principală constă în fabricarea şi în comercializarea produselor clorosodice, a clorurilor anorganice, alchilaminelor şi a solvenţilor organici. Principalele produse sunt sodă caustică şi clor.
 
SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Someş Dej. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea acestora pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit administrator judiciar.    
 
Companiile care vor cumpăra activele nu preiau datoriile combinatului, dar nici contractele cu clienţii nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligaţie de a prelua actualii angajaţi, arată un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizare, AT Kearney Management.

Comenteaza