Panica de la pompe a trecut la rafturi! Urmează o criză alimentară? Ce spun guvernanții

Panica de la pompe a trecut la rafturi! Urmează o criză alimentară? Ce spun guvernanții

După isteria prețurilor la combustibili, a venit rândul alimentelor. Românii se tem că țara noastră va fi lovită de o criză alimentară și au dat iama în magazine să-și facă stocuri.

Panica din benzinării s-a mutat în magazine: din cauza invaziei Ucrainei, dar și a creșterii prețurilor la carburanți și la energie românii sunt îngrijorați că urmează scumpiri și lipsuri, astfel că au reînceput să-și facă stocuri, ca acum doi ani, în perioada de debut a pandemiei. În acest context, Guvernul a venit cu precizări, asigurându-i pe români că nu sunt motive de îngrijorare.

"România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile. Autoritățile sunt în contact permanent cu retailerii. Există suficientă marfă în depozite și magazine.", a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Acesta a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a discutat sâmbătă cu reprezentanții rețelelor de retail și producătorii de ulei pentru a asigura fluxul optim de aprovizionare cu ulei și că nu există nicio problemă cu aprovizionarea cu ulei.

Românii "să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda"

Sâmbătă, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a spus că a observat că s-a iscat o isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi lumea a mers în magazine să cumpere.

"Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei", a afirmat Adrian Chesnoiu, conform News.ro
 
Ministrul le-a transmis românilor "să nu intre în isteria" care s-a creat cu prețurile la combustibili și să nu cumpere mai mult ulei decât le este necesar.
 
"Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pentru a nu apărea dezechilbire, avem şi stocuri de floarea-soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi avem fabrici producătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă. Le transmit încă o dată românilor pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să nu înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei, mai mult decât le este necesar. Dacă au văzut că în anumite magazine afişe sau anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau vânzarea de ulei la maxim trei baxuri a fost făcut tocmai în încercarea de a le transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze pe acest subiect şi să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei", a explicat ministrul Agriculturii.

"Asistăm în aceste zile la acţiuni sau atitudini menite să iasă din sfera umanului"

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, le recomandă consumatorilor să limiteze achiziţia de ulei doar la strictul necesar, fără să golească rafturile magazinelor, în condiţiile în care în aceste zile au fost văzute acţiuni menite "să iasă din sfera umanului".

"Asistăm în aceste zile la acţiuni sau atitudini menite să iasă din sfera umanului şi aici mă refer la umplerea cărucioarelor cu ulei sau alt produs sau la comenzi fie şi online de 1,000 de litri, făcând astfel imposibila achiziţionarea unei unităţi de către omul de lângă noi. Limitaţi achiziţia doar la strictul necesar şi nu goliţi rafturile magazinelor, dacă produsul nu va este absolut necesar! Hârtia igienica din perioada pandemiei, benzina din pungi, tomberoane sau cărucioarele de ulei nu îndreaptă lucrurile spre achiziţii echilibrate şi consum responsabil. Solidaritate, umanitate şi nu în ultimul rând responsabilitate. Am în casă o singură sticlă de ulei desfăcută şi îmi ajunge, atunci când se va termina voi cumpăra o alta… atât!", a scris sâmbătă, pe Facebook, Paul Anghel.

Comenteaza