Patronii din Cluj au repatriat în țară 48 de investitori, finanțați cu 2 milioane de euro

Patronii din Cluj au repatriat în țară 48 de investitori, finanțați cu 2 milioane de euro

Românii reveniți din străinătate care și-au deschis afaceri în țară au beneficiat de finanțare de peste 8,1 milioane de lei, în cadrul unui proiect derulat de Asociația Patronilor și Meseriașilor (APM) Cluj.

Aceasta a finalizat proiectul Smart-Up Diaspora, dedicat românilor cu spirit întreprinzător de pretutindeni. “Am sprijinit astfel iniţiativele antreprenoriale a 48 de români plecați în străinătate prin facilitarea accesului acestora la finanțări nerambursabile, având ca finalitate înființarea unor firme noi, asigurarea funcționării acestora și crearea a peste 100 de noi locuri de muncă.

Tendința de a pleca în străinătate este prezentă doar la populația cuprinsă între 26-40 ani, în timp ce la celelalte categorii de vârstă soldul migrației externe este pozitiv. Fenomenele specifice evoluţiei populaţiei româneşti din diaspora se caracterizează prin migrarea cu precădere a populației tinere, aptă de muncă”, remarcă președintele APM, Nicolae Feneșan.

Datele demografice obținute de APM arată că persoanele tinere şi vârstnice ajung să depășească net efectivul celor de vârstă mijlocie, de aceea este necesară revitalizarea şi reorientarea economiei şi se justifică măsurile de încurajare a tinerilor majori de a iniţia noi afaceri. Suma totală accesată ca ajutoare nerambursabile de către cei 48 de beneficiari a fost de 8,1 milioane de lei.

Printre afacerile deschise se numără un centru de printare, lucrări de instalaţii electrice, activităţi de arhitectură, restaurant, dezvoltare de jocuri video educaţionale, spălare și curățare de articole textile și produse din blană, clinică de podiatrie, cercetare-dezvoltare în ştiinţe naturale şi inginerie, design interior, consultanţă, club de șah, spațiu de joacă.

Programul de educaţie antreprenorială s-a derulat în sistem mixt (online şi în sala de curs) pentru 417 persoane, având o rată de absolvire de 80% şi un prag minim de certificare de 200 de persoane (tot atâtea de planuri de afaceri). Au fost înfiinţate, operaţionalizate şi dezvoltate 50 de întreprinderi mici și mijlocii.

Dintre acestea, au fost finanţate 24 de planuri de afaceri cu activități nepoluante și care promovează utilizarea tehnologiei informației şi comunicațiile, fiind create și menținute 100 de noi locuri de muncă. Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de trei ani și este cofinanţat prin Fondul Social European -  Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Comenteaza