Pentru ce primesc bani gratis fermierii în 2019: usturoi, roșii, porci, lână, irigații

Pentru ce primesc bani gratis fermierii în 2019: usturoi, roșii, porci, lână, irigații

Oficialii agriculturii promit ca până la 31 martie toți fermierii să își primească banii cuveniți din subvenții, iar cererile de plată pentru demararea campaniei 2019 să poată fi trimise începând cu 1 martie.  

Programele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a discutat cu structurile județene în cadrul unei videoconferințe. Ministrul Petre Daea a convocat întrevederea cu directorii direcțiilor agricole județene din întreaga țară, alături de care s-au aflat și directorii structurilor județene din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

La aceasta au participat secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu și directorul general al APIA, Adrian Pintea. Ministrul spune că principalul obiectiv îl reprezintă continuarea plăților realizate de către APIA, astfel încât până la 31 martie 2019 toți fermierii să își primească banii cuveniți. În același context, Daea a subliniat că este foarte importantă pregătirea pentru demararea campaniei 2019 de primire a cererilor de plată, începând cu 1 martie.

Ministrul a reiterat programele MADR demarate în 2017 care vor continua. Cel de susținere a tomatelor în spații protejate are o alocare de 3.000 de euro pe legumicultor într-un an.

La programul de susținere a crescătorilor de ovine cu 1 leu/kg de lână pentru comercializarea acestui produs, ministrul i-a încurajat pe reprezentanții MADR din teritoriu să îi informeze pe fermieri despre avantajele pe care le pot obține prina valorificarea producției.

Referitor la schema de ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc, Daea a transmis directorilor să se mobilizeze pentru derularea în bune condiții a schemei.

Grupurile de producători, crescătorii de animale sau cooperativele pot obține fonduri europene pentru finanțarea unor abatoare mobile prin intermediul submăsurii 4.2 „sprijin pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Potențialii beneficiari pot depune proiecte privind achiziția și înființarea de abatoare mobile până la 31 ianuarie.

Având în vedere că în sectorul de irigații a crescut interesul fermierilor în asocierea în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, ministrul a încurajat constituirea fermierilor în astfel de organizații. El a vorbit despre continuarea punerii în funcțiune a sistemelor de irigații, obiectiv prioritar al MADR.

Daea a prezentat noul program de activități pentru anul acesta. În 2019 va debuta programul de susținere a producției de usturoi cu 1.000 euro/ha. Cei care vor primi sprijin trebuie să aibă atestat de producător, să comunice direcțiilor județene rezultatele recoltei şi să valorifice producția. Cererile vor trebui depuse la DAJ până la 15 mai de fermierii care cultivă minimum 3.000 mp și valorifică 5 tone.

Comenteaza