Prețurile terenurilor din Cluj, prohibitive pentru dezvoltatorii de locuințe

Prețurile terenurilor din Cluj, prohibitive pentru dezvoltatorii de locuințe

Cele mai mari prețuri medii ale terenurilor se întâlnesc în Cluj-Napoca și București, unde tind să devină piedici în calea profitabilității proiectelor rezidențiale, care ajung să se scumpească exagerat.

Majoritatea terenurilor căutate de dezvoltatorii imobiliari în București sunt destinate segmentului rezidențial al pieței, în vreme ce în restul țării cererea se concentrează pe terenuri pentru dezvoltări de retail, conform consultantului imobiliar Crosspoint Real Estate. O tendință tot mai pregnantă a pieței imobiliare din România se manifestă în marile orașe regionale, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași este achiziția de terenuri destinate proiectelor mixte.

Consultanții Crosspoint susțin că cele mai mari prețuri medii ale terenurilor se întâlnesc în Cluj-Napoca și București, unde tind să devină piedici în calea profitabilității proiectelor, alături de costurile de construcție, care afectează profitabilitatea noilor proiecte, în special rezidențiale de pe piața low-medium, care ajung să se scumpească exagerat din cauza costurilor cu construcția și a așteptărilor de profit ale dezvoltatorilor.

Cea mai scumpă tranzacție cu terenuri a fost realizată de Strabag, care a plătit 12 milioane de euro pe un teren din centrul Bucureștiului de 5.000 mp, adică 2.400 euro/mp, în zona Casa Manu Victoriei, unde va dezvolta un proiect rezidențial premium, conform Economica.net. Cea mai mare tranzacție ca suprafață din țară a avut loc la Craiova, cumpărător NEPI Rockcastle: 20 de milioane de euro pentru 120.000 mp.

Pentru restul anului consultanții se așteaptă ca atenția potențialilor cumpărători să rămână concentrată pe suprafețe de teren aproape de metrou (în București), cu planuri urbanistice zonele deja aprobate și este de așteptat, pe măsură ce terenurile ideale pentru spații de birouri se împuținează, ca dezvoltatorii să caute debușeuri în orașele regionale, concentrate până acum mai puțin pe birouri și mai mult pe dezvoltările de retail.

Comenteaza