Private banking în Casa Albă

Private banking în Casa Albă
Banca Transilvania a achiziţionat vila de pe strada Emil Racoviţă din Cluj-Napoca, aflată în reţeaua hotelieră Unita. Imobilul va avea o cu altă utilizare decât turismul.

Societatea bancară a cumpărat cu 900.000 de euro vila Casa Albă, din reţeaua Unita Turism, controlată de omul de afaceri Josef Goschy, conform informaţiilor apărute în presa centrală. Tranzacţia, confirmată de ambele părţi, a fost încheiată marţi.

"Confirmăm achiziţionarea vilei Casa Albă, iar destinaţia va fi private banking BT", au transmis, pentru ZIUA de CLUJ, reprezentanţii Băncii Transilvania (BT). Divizia de private banking este dedicată clienţilor de top ai grupului financiar, care beneficiază de servicii personalizate şi de bancheri personali. În această categorie intră clienţii care deţin în conturile BT peste 100.000 de euro sau suma echivalentă în altă valută, pentru o perioadă de cel puţin trei luni consecutive, cei care au carduri premium sau alte produse exclusiviste din oferta băncii sau care dispun de investiţii semnificative în produse ale subsisidarelor grupului financiar (BT Asset Management, BT Securities) sau se numără printre cei mai mari clienţi ai sucursalei din Cipru.

Grupul financiar a finalizat anul trecut noul său complex din parcul industrial public Tetarom I, cu un centru de date şi o clădire de birouri. Pe de altă parte, BT a închiriat către compania informatică EBS spaţiile din cadrul clădirii albastre pe care o deţine pe str. G. Bariţiu, unde banca mai are o agenţie. Reţeaua Unita mai include, în Cluj, hotelul Belvedere de pe Dealul Cetăţuii, hotelul Sport din vecinătatea stadionului Cluj Arena, campingul Făget şi un hotel de 3* în staţiunea Fântânele-Beliş.

"Valoarea tranzacţiei a fost de 900.000 de euro, a fost încheiată ieri (marţi, n. red.), iar de azi vila, care funcţiona în regim normal până acum, nu mai primeşte clienţi pentru cazare. După această tranzacţie, mai rămânem la Cluj cu Belvedere, cu hotelul Sport, cu campingul Făget şi cu unitatea din Fântânele. Mai vând una dintre proprietăţi, care se vinde prima, şi am terminat cu vânzările. În afară de Belvedere. Hotelul nu e de vânzare", a declarat Goschy, pentru ZIUA de CLUJ. Casa Albă, situată pe un teren de 2.700 mp, are nouă camere (single, duble, garsonieră şi apartamente), restaurant cu 60 de locuri, bar şi terasă cu 40 de locuri.
Cu toate că multe dintre unităţile de cazare din Cluj se află, oficial sau neoficial, în căutare de cumpărători, puţine tranzacţii au fost anunţate în ultimele luni în zona hotelieră. Vara trecută, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) - Universitatea Babeş Bolyai a preluat o parte din hotelul Topaz (3*) de pe str. Septimiu Albini, pentru 1,37 milioane de euro. Proprietarii au vândut două tremi din hotel (o parte din camere, dar şi din spaţiile de alimentaţie publică), urmând ca acesta să funcţioneze în continuare, dar redimensionat, după cum a explicat conducerea unităţii. Imobilul achiziţionat pentru noile spaţii ale FSPAC are o suprafaţă de 1.937 mp, dintre care 1.615 mp suprafaţă utilă.

În septembrie 2013, societatea Napocamin Cluj a preluat, pentru 5 milioane de euro, clădirea fostului hotel New York - Continental din centrul oraşului (imobil clasificat ca monument istoric), deţinut anterior de societatea falimentară Ardeleana Alba Iulia. Lichidatorul Expert Insolvenţă Hunedoara (EIH) a anunţat în 2012 scoaterea la vânzare a fostului hotel New York-Continental, aflat pe lista de active a Ardeleana. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. În urma mai multor serii de licitaţii nu s-a reuşit adjudecarea clădirii, iar autorităţile locale nu au vrut să îşi exercite dreptul de preemţiune. Ulterior, omul de afaceri Ioan Bene, a făcut, prin Napocamin, oferta de 5 milioane de euro şi s-a decis trecerea la procedura vânzării directe.

 

Comenteaza