Proiectele de arhitectură ale Transilvaniei, premiate la Cluj

Proiectele de arhitectură ale Transilvaniei, premiate la Cluj
Bienala de Arhitectură Transilvania - BATRA 2017, care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 7-15 octombrie 2017, și-a desemnat aseară câștigătorii. Juriul, format din cinci specialiști de talie internațională (Borislav Ignatov – președinte, Georgeta Gabrea, Oana Simionescu, Pedro Ravara și Francesco Fresa) a avut de ales dintr-un total de 67 panouri.

"Prezentarea lacunară a multor proiecte a constituit o provocare pentru procesul de jurizare. Astfel, la una dintre secțiuni, arhitectura locuinței colective, unde s-au înscris trei proiecte, am decis în unanimitate să NU acordăm niciun premiu, din cauza faptului că lipsesc informații mai clare despre context și despre spațiile interioare - comune sau private.

De asemenea, la secțiunea arhitectura spațiului public, SINGURUL proiect înscris, cel al Pieței Unirii din Cluj-Napoca, latura de vest, realizat de arhitectul Eugen Pănescu, Tudor Pănescu și Adrian Borda de la Biroul de Arhitectură Planwerk, NU a primit premiu, pentru că nu ni s-a părut etic să facem acest lucru.

Conform regulamentului, pentru ca o secțiune să poată beneficia de imparțialitate și să poată da un câștigător, trebuie să aibă minimum trei proiecte înscrise. Totuși, considerând calitatea proiectului, precum și importanța susținerii acestei categorii, juriul a decis să-i acorde mențiune", a declarat Borislav Ignatov, președintele Juriului BATRA 2017.

Câştigătorii Concursului BATRA2017, anunţaţi de organizatori

1. Arhitectura locuinței individuale - 9 proiecte înscrise: 1 mențiune, 1 premiu

"Tema locuirii este poate cea care ne apropie cel mai mult de utilizatorii arhitecturii, și cu siguranță cea mai frecventă temă de proiectare pentru mulți arhitecți. Este un vector important în generarea și regenerarea spațiului public, prin felul în care aceasta reușește să genereze legături între aceasta și comunitățile care îi dau viață", a declarat arhitectul Oana Simionescu.

Premiu:
Casa cu panoramă - Recuperarea memoriei unei case vechi, Brașov realizat de către arhitectul Attila Kim, din Cluj, împreună cu Chiș Gabriel și Alexandru Szuz-Pop.
Apreciere juriu: proiectul este unul excepțional atât prin povestea sa, cât și prin complexitate și raportare la context. Juriul apreciază simplitatea materialelor ca și contrapondere la complexitatea volumetrică a casei în relație cu situl.

2. Arhitectura dotărilor comunitare și de producție- 16 proiecte înscrise: 2 nominalizări, 1 mențiune, 1 premiu

Premiu:
Restaurant Werk, Hunedoara - realizat de către arhitecţii Irina Filofi și Cătălin Trandafir
Apreciere juriu: prin calitatea spațiilor, materialitate, inserția în context și atmosfera obținută, a atras atenția juriului, care a apreciat coerența acestui proiect și abilitatea arhitecților de a lucra cu spații, materiale și lumină.

3. Arhitectura patrimoniului cultural- 4 proiecte- 1 nominalizare, 2 mențiuni, 1 premiu

"Patrimoniul cultural și reabilitarea sa încă sunt, din păcate, subiecte sensibile în acest context european - România. În ciuda acestui fapt, proiectele înscrise la această categorie de concurs au fost apreciate de juriu pentru calitatea lor, astfel că au fost nominalizați sau menționați toți autorii lor, pentru a-i încuraja să-și continue munca", a spus arhitectul Georgeta Gabrea.

Premiu:
Reabilitarea Palatului Cultural Blaj - realizat de arhitectul Vlad Sebastian Rusu
Apreciere juriu: Acest proiect a întrunit în unanimitate voturile apreciative, este de departe cea mai remarcabilă realizare, o viziune extraordinară, inovativă, cu atenție sporită la detalii care captează atenția din oricare punct de vedere ar fi abordat. Proiectul a fost apreciat drept excepțional nu numai în cadrul categoriei din care face parte, ci la nivelul întregului concurs.

4. Arhitectura spațiului interior și scenografie- 16 proiecte, 2 nominalizări, 1 premiu

"Această categorie prezintă o serie de intervenții foarte diferite prin prisma spațiului amenajat. Dintre cele 16, patru proiecte au atras atenția juriului prin simplitatea și, în același timp, prin complexitatea cu care au abordat temele propuse și au impresionat prin importanța acordată amănuntului, punerii în valoare a obiectelor vechi, recondiționarea și reintegrarea acestora în proiectul final", a precizat arhitectul Pedro Ravara.

Premiu:
Reframe, Castelul Bánffy, comuna Bonțida, judeţul Cluj - realizat de către arhitecţii Alexandru Fleșeriu și Péter Eszter, de la Biroul de Arhitectură Norma.
Apreciere juriu: proiectul a fost remarcat pentru calitatea excepțională a atmosferei obținute. Recunoașterea calităților spațiale ale contextului și curatorierea atentă a elementelor de intervenție în raport cu acestea sunt atribute ce au stat la baza deciziei juriului.

5. Microarhitectura / arhitectură Temporară / design de obiect - 10 proiecte: 1 nominalizare, 1 mențiune, 1 premiu

"Juriul a apreciat în mod deosebit calitatea proiectelor înscrise în această secțiune, precum și capacitatea acestora de a însufleți lucruri, oameni, locuri. Această categorie este, poate, cea mai diversă ca tip de proiecte. Dar tocmai această diversitate a făcut dificilă compararea proiectelor", a subliniat arhitectul Francesco Fresa.

Premiu:
Microarhitectură și design de obiect în spațiul de intrare al Fabricii de Pensule, Cluj-Napoca- realizat de către arhitectul Klara Veer, de la Biroul KVAD Architecture & Design.

Apreciere juriu: curatorierea atentă a obiectelor ce fac parte din acest spațiu, poziționarea lor, precum și proiectarea atentă în raport cu scara și materialitatea locului în care sunt inserate, buna gestionare a conținătorului, contribuie împreună la generarea unui model de punere în valoare a patrimoniului industrial neclasat.

6. Proiecte culturale / Inițiative / Experimente- 7 proiecte: 1 nominalizare, 1 premiu

Premiu:
Regenerare prin cultură: cinci ani de lucru în cartier, inițiativa "La Terenuri - spațiu comun Mănăștur" - coordonat de către arhitectul Silviu Medeșan

Apreciere juriu: datorită complexității temelor propuse, a fundamentării teoretice, a multidisciplinarității și a consecvenței cu care s-a intervenit în timp.

Surpriza acestei categorii a venit de la juriu, care, datorită complexității și temelor propuse, a decis să nominalizeze simbolic, pe lângă nominalizarea oficială a Dorna Art, Vatra Dornei - Festival de Artă și Cultură Urbană - coordonat de către arhitectul Ioana Alessei, și toate celelalte cinci proiecte înscrise, pentru a fi cunoscute de comunitate:

- Scena Urbană; Memorie - Conexiuni virtuale - Intervenție în Cimitirul Central Cluj; Școala Internațională de Vară: Resilient Places and Spaces- Design for Risk Reduction. Toate trei proiectele au fost coordonate de către arhitectul Daniela Maier.
- Workshop Fabrica de Timp Liber - coordonat de către către arhitecţii Dana Julean, Ionuț Julean, Daniel Lucian Șerban
- Casa cu clăi - coordonat de către arhitectul Laura Zaharia

Apreciere juriu: originalitatea și subtilitatea necesității obiectivelor unora dintre proiectele înscrise; își exprimă regretul de a nu fi apreciate în operă proiectele care ar putea avea un impact interesant asupra mediului construit din țara noastră.

Pe lângă trofeu și diplomă, câştigătorii au fost recompensaţi cu un premiu de 5.000 lei. 

Ultimul premiu al serii a fost cel "de onoare", Opera Omnia, acordat, post-mortem, pentru întreaga activitate de excepție arhitectului George Cristinel, cel care a proiectat Catedrala Ortodoxă din Piaţa Avram Iancu și Colegiul Academic de pe strada Kogălniceanu. La această din urmă clădire s-a desfășurat momentul de încheiere al galei: dezvelirea unei plăcuțe de monument de arhitectură în memoria arhitectului George Cristinel.

Comenteaza