Proprietarii gigantului de curierat TNT își fac centru logistic la Cluj

Proprietarii gigantului de curierat TNT își fac centru logistic la Cluj
FedEx și-a întărit prezența în Europa prin cumpărarea TNT Express

Holdingul american FedEx Corporation, care controlează compania de curierat TNT Express, va dispune din acest an de un depozit de 2 milioane de euro la Cluj, în parcul logistic WDP.

Noul depozit construit pentru FedEx la Cluj va avea 2.200 mp, investiția este de 2 milioane de euro, iar livrarea spațiului este programată pentru trimestrul trei din acest an, conform raportului financial al dezvoltatorului belgian de proiecte logistice Warehouses De Pauw.

WDP a achiziționat un teren de 8 ha, cu 6 milioane de euro, în județul Cluj și un depozit de 17.000 mp în Apahida, unde chiriaşi sunt Aquila, activ în transport, distribuţie şi logistică de bunuri de larg consum, şi Ulma, producător de ambalaje.

Acesta va concretiza în România, în 2021, depozite de 188.000 de mp, care necesită investiții de 116 milioane de euro. Principalii beneficiari vor fi LLP, Decathlon, Profi, Rosti, FedEx, Eobuwie (Epantofi.ro), potrivit Economica.net. WDP a contractat credite, destinate investițiilor, de 355 de milioane de euro la Banca Mondială - IFC și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

FedEx este o companie americană de curierat și logistică provenită din Federal Express. În 2008, a achiziționat divizia LTL (de transport cu camioane) a companiei americane Watkins Motor Lines, cu 780 de milioane de dolari. Grupul are acum 400.000 de angajați.

În 2011, TNT Express s-a separat de compania-mamă, TNT NV (devenită ulterior PostNL), intrând la listare pe Bursa Euronext Amsterdam. Grupul UPS a încercat să cumpere TNT Express în 2012, cu 6,7 miliarde de dolari, însă a eșuat deoarece nu a obținut permisiunea de la Comisia Europeană (CE), din motive de concurență.

Top curierat România
(afaceri 2019)


1. Fan Courier 179 mil. euro
2. Urgent Cargus 103 mil. euro
3. TNT Romania 79 mil. euro
4. DHL International 77 mil. euro
5. GLS Systems 50 mil. euro

Sursa: Top Firme

În 2016 compania a fost achiziționată de FedEx, după o investigație suplimentară a CE, care și-a dat acceptul. TNT oferă servicii de transport rutier și aerian în Europa, Asia Pacific, America, Orientul Mijlociu și Africa. În 2014 a intrat pe transportul feroviar de marfă, reducând emisiile de carbon. Compania din Hoofddorp (Olanda) avea venituri de 6,9 miliarde de euro în 2015.

Comenteaza