Reabilitarea Cetății Bologa, dată ca bună practică în Europa

Reabilitarea Cetății Bologa, dată ca bună practică în Europa
Prima fază a proiectului prevede eliberarea de vegetație a fortificației de la Cluj | Foto: ADRNV

Proiectul de reabilitarea și conservare a Cetății Bologa, din județul Cluj, aflat la stadiu incipient, a fost inclus în programul de revitalizare a orașelor fortărețe din Uniunea Europeană.  

Conferința interregională privind revitalizarea patrimoniului istoric, organizată prin colaborarea a șapte organizații din Europa, partenere în cadrul proiectului – Revitalizarea Orașelor Fortărețe (RFC), a fost deschisă participării experților în domeniul patrimoniului și publicului larg.

Aceasta a facilitat schimbul de bune practici din perspectiva autorităților locale și regionale, arhitecților, istoricilor, administratorilor de obiective de patrimoniu, fie ei publici sau privați. Proiectele prezentate au fost din România, Spania, Belgia, Cehia, Slovacia, Germania, Grecia.   

Experții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), care au prezentat Cetatea Bologa, spun că măsurile publice de susținere din România, precum inițiativa timbrul monumentelor istorice, administrată de Institutul Național al Patrimoniului, au stârnit interesul autorităților publice din țările partenere.

Cetatea Bologa (România)

Reabilitarea și conservarea cetății medievale a reprezentat, pe lângă provocarea financiar-administrativă, o incursiune interesantă în adaptarea noilor structuri conservate în mediul natural. Pentru ca agresivitatea structurilor nou construite să fie redusă, echipa de proiectare a prevăzut pe zidurile cetății aplicarea unei „plapume” de vegetație locală, care asigură pete de verde pe elevații, dar în același timp protejează structurile istorice și de intemperii.

Castelul Peracense (Spania)

Colaborări regionale și transfrontaliere pentru coordonarea activităților, asigurarea unei activități turistice integrate și întărirea percepției de patrimoniu comun: FortenGordels, inel de cooperare între o serie de forturi din jurul orașului Antwerp din Belgia; valorificarea patrimoniului cultural comun la granița între Slovacia și Polonia, printr-un proiect comun de reabilitare a bastioanelor și a fortificațiilor urbane din două orașe vecine.

Cetatea Terezin (Cehia)

Are un spațiu verde de 400 ha în a cărui mentenanță sunt implicate atât organizații cu profil pe segmentul de mediu înconjurător, cât și o metodă aplicată deja de multă vreme în Marea Britanie: păscutul. Fenomenul de „bărbierire” a pajiștilor și zonelor verzi cu ajutorul turmelor de oi nu numai că lasă un gazon uniform, dar contribuie și la ameliorarea biologică a ierbii, prin dispersarea îngrășământului natural.

Orașul Herentals (Belgia)

Exemplu elocvent privind profesionalismul în planificare urbană a unui oraș fortificat. În baza unui plan de management fundamentat pe 31 de măsuri clare (incluzând analize, cartare digitală, istoricul fortificației, managementul apei și al infrastructurii), a rezultat un master plan pe următorii 24 de ani, care permite o dezvoltare la viteză medie, însă constantă, în ceea ce privește revitalizarea sustenabilă a unui centru urban fortificat. 

Orășelul Komotini (Grecia)

Construit în jurul unei fortificații bizantine de secol IV d. Chr., luând în considerare climatul submediteranean al acestei zone, dar și construcțiile din jurul fortificației, au fost depuse eforturi pentru a construi o cortină verde în această fortificație, de altfel la momentul de față având un aspect arid. Pentru a reda o parte din această fortificație naturii, proiectul a fost inclus în master planul urban.

Orașul fortificat Presov (Slovacia)

Valorificarea unei tradiții străvechi precum apicultura, corelată cu un management eficient al zonelor verzi și a apei din fortificație, reprezintă un exemplu de bună practică prin prisma sinergiilor între activitățile de voluntariat ale organizațiilor nonguvernamentale, programele educative și reutilizarea structurilor construite. Efectele au fost inducerea sentimentului de mândrie a publicului care folosește aceste spații și crearea unei atracții unice din punct de vedere turistic.

Fortificația Albarracin (Spania)

Supranumită și „minunea construită pe stâncă”, reprezintă una din cele mai frumoase atracții turistice din regiunea Teruel. Reabilitarea și reconstrucția parțială a zidurilor fortificației reprezintă un proces îndelungat, mai ales datorită aspectului integrării în peisajul natural al acesteia.

Orașul Magdeburg (Germania)

Aplică politica unui demers numit Green Belt Project, prin transformarea graduală a spațiilor verzi din interiorul fortificației în parcuri și zone de agrement, redând astfel publicului o serie de spații în care se pot desfășura activități culturale, sportive. Toate aceste acțiuni sunt desfășurate și sub egida Centrului Ecologic Magdeburg, o organizație hibrid (ONG și Consiliul Local), care prin diferite activități publice atrag fonduri necesare conservării structurilor istorice.

Pe marginea ideii de exploatare și valorificare a patrimoniului, interacțiunile din cadrul atelierului au punctat o serie de idei în direcția îmbunătățirii politicilor locale sau naționale în ceea ce privește importanța patrimoniului construit verde.

În cadrul RFC se organizează semestrial ateliere de schimb de bune practici, însoțit de vizite de studiu la obiectivele vizate, regiunile partenere fiind pe rând gazde. Următorul atelier abordează aspecte economico-financiare cu privire la reabilitarea obiectivelor de patrimoniului istoric, fiind organizat de Primăria Magdeburg (Germania), în format online.

ADRNV implementează acest proiect la nivelul regiunii în perioada 2019-2023, angrenând în schimburi de bune practici pe teme de patrimoniu cultural instituții publice și private cu rol de administratori de monumente, muzee, universități, fundații, cercetători, istorici și arheologi din cele șase județe ale regiunii.

Obiectivul general al RFC este de a contribui la îmbunătățirea politicilor regionale și locale prin identificarea, analiza și valorificarea potențialului patrimoniului cultural din perspectiva regenerării urbane, a turismului și a angrenării în alte activități economice, precum și prin promovarea și transferul de bune practici și expertiză în domeniu între regiunile partenere.

Cetate distrusă printr-o explozie

Bologa a fost atestată pentru prima oară documentar în 1304, ca Sebuswar. Regele Sigismund de Luxemburg a donat-o, împreună cu Cetatea Bran, lui Mircea cel Bătrân, după semnarea alianței împotriva Imperiului Otoman. Fortăreața a servit ca refugiu pentru populația locală. A câștigat importanță în sec. XVII, când otomanii au cucerit Oradea, împiedicând acțiunea de colectare a taxelor. Sultanul a ordonat demolarea ei, dar ordinul nu a fost dus la îndeplinire. A fost distrusă mai târziu de lobonți, prin explozie. Turnul și o parte din ziduri au mai rămas în picioare. La mijlocul sec. XX turnul și-a pierdut acoperișul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ceea ce a mai rămas este piatră.

Comenteaza