Revolta Vikingilor. “60% dintre restaurantele din Cluj sunt la faliment”

Revolta Vikingilor. “60% dintre restaurantele din Cluj sunt la faliment”
Restaurantul Casa Vikingilor funcționează de două decenii în oraș

Proprietarul unuia dintre cele mai vechi restaurante din oraș, Casa Vikingilor, se revoltă împotriva guvernului care impune deținătorilor de localuri ca pentru a primi ajutor de stat să își achite prima dată obligațiile către acesta, în condițiile în care unitățile din Cluj-Napoca nu pot face venit, fiind din nou închise.  

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

„Reprezint Cresco Invest, societate care gestionează activitatea unui restaurant din Cluj-Napoca și care din 15 martie 2020 a fost închis prin ordonanță de urgență a guvernului. Cu excepția a două săptămâni în toamnă și a cinci zile în februarie, am lucrat la 30% din capacitate, la terasă și delivery. Am accesat grantul II pentru capital de lucru, iar în 14 decembrie 2020 am primit la semnat contractul cu nr. 4119. În 16 decembrie am depus 36.500 de lei, cei 15% aport din partea noastră în contul de granturi, iar de atunci nu am mai depus nicio veste.

În 24 decembrie am fost sunați de la Finanțe că ni se acceptă reeșalonarea impozitelor cu condiția plății a 39.000 de lei pe care, de asemenea, am achitat-o. La Oficiul Județean pentru IMM din Cluj nu se știe nimic, furnizorii de energie ne amenință că ne întrerup, ne dau în judecată, vă rugăm comunicați-ne care este situația să știm ce să facem pentru că unica soluție este să solicităm falimentul firmei și să dăm statul în judecată”, a precizat managerul Călin Oancea.  

“Este o situație aberantă: statul ne condiționează eliberarea ajutorului de plata impozitelor, dar ne închide la scurt timp după ce ne-au deschis, iar atunci de unde să avem bani să ne plătim obligațiile? Dacă ni se dădea acest ajutor, care se ridică la peste 240.000 de lei, chiar dacă nu făceam profit, eram măcar pe linia de plutire. În preajma evenimentelor Valentine’s Day, 8 Martie, noi am făcut comenzi către furnizori, dar după o zi ni s-a comunicat de la Prefectura Cluj că se închid toate restaurantele din Cluj, iar noi ce să facem cu marfa, cum să o returnăm? Partea de livrări la domiciliu este foarte slabă.

Avem 18 angajați dintre care jumătate în șomaj tehnic, îi rotim ca să nu îi disponibilizăm. Eu am făcut personal inclusiv livrări, mi-am protejat angajații cum am putut, dar nu știu cât o voi mai duce așa, anul trecut am fost obligat să vând două terenuri pentru a putea menține restaurantul. Ca să ajungi cu comanda din Mănăștur în Sopor trebuie să faci 60-90 de minute, cu două meniuri de 40 de lei, pentru care noi nu percepem taxă de transport, iar atunci te întrebi serios dacă să mai continui businessul. Dintr-o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, în 2019, anul trecut am ajuns abia la jumătate”, ne-a declarat gastronomul clujean.  

Acesta avertizează că majoritatea restaurantelor din oraș se găsesc într-o situație foarte dificilă. “60% dintre localurile din Cluj sunt în pragul falimentului, la fel este și la Shanghai, Running Sushi, Sarmalerărie. Este aproape imposibil să îți menții oamenii care sunt specializați în acest domeniu și le e greu să se reorienteze profesional. Măcar cu 30% din capacitate să ni se permită să funcționăm, bine că sălile de fitness sunt toate pline, acolo se poate. Sper să nu ajungem să ieșim din nou în stradă, eu am fost printre primii care am ieșit la Revoluție, să ne apărăm drepturile, și nu aș vrea să fiu din nou nevoit să o fac!”, spune Oancea.  

Au schimbat regulile jocului

O ordonanță de guvern privind acordarea de sprijin financiar întreprinderilor din turism și alimentație publică a apărut în 25 februarie, în Monitorul Oficial. “Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”. Am ales o soluție în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporțional din bugetul total. Fondurile pentru despăgubiri totalizează 1 miliard de lei. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei. Patronii și angajații din mai multe localuri din Cluj întrerupeau lucrul, în 16 februarie, în semn de protest pentru măsurile restrictive luate de autorități. Printre ei s-au numărat angajații unor restaurante ca Livada sau Marty. Între timp, localurile din oraș au fost închise din nou. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza