Românii cumpără tot mai multe maşini ecologice. Clujul, pionier al transportului "verde"

Românii cumpără tot mai multe maşini ecologice. Clujul, pionier al transportului "verde"

Numărul autoturismelor ecologice vândute în primele şapte luni ale anului este aproape dublu faţă de intervalul de referinţă anterior, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

În intervalul analizat, ponderea autoturismelor ecologice noi în totalul vânzărilor, la nivel naţional, a fost de 2,5%, în timp ce, în aceeaşi perioadă din 2017, ponderea era de 1,8%. La nivel general, în România s-au vândut, în primele şapte luni ale anului, 2.293 de autoturisme "verzi", în creştere cu 99,8% faţă acelaşi interval din 2017, când s-au înregistrat 1.284 exemplare comercializate.

Clujul, pionier la transportul "verde"

Oraşul Cluj-Napoca excelează la capitolul transport ecologic. Se mândreşte cu primele autobuze electrice din România puse în circulaţie, cu prima maşină electrică produsă în România, cu o şcoală de şoferi care îi instruieşte pe viitorii şoferi de maşini electrice, iar în această toamnă urmează să fie inaugurate două staţii de încărcare pentru acest tip de autovehicule chiar în centrul oraşului. În prezent, există 8 astfel de staţii în municipiu. 

Administraţia locală este mare "fană" a transportului ecologic, primarul Emil Boc cochetând cu ideea ca maşinile electrice să poată circula pe banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun, iar viceprimarul Dan Tarcea spunea că Primăria va solicita ca proiectele pentru noile parkinguri ale oraşului să conţină şi staţii de încărcare.

"Rabla Plus" pentru maşini electrice 

Ministerul de resort estimează că, în 2018, românii vor cumpăra, prin Programul "Rabla Plus", 2.000 de maşini electrice.

Accesarea programului nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat, iar prima oferită în cadrul Programului "Rabla Clasic" (de 6.500 de lei) se poate cumula cu ecotichetele prevăzute de Programul "Rabla Plus", numai în cazul în care solicitantul va achiziţiona fie un autovehicul nou electric, fie unul electric hibrid plug-in. 

Comenteaza