Românii din străinătate vor trimite acasă cu 3 miliarde $ mai puțin

Românii din străinătate vor trimite acasă cu 3 miliarde $ mai puțin

Cei mai mari investitori din țară, românii care muncesc în străinătate, își vor diminua în acest an sumele trimise acasă, față de 7,2 miliarde de dolari anul trecut, Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Numărul persoanelor fără loc de muncă în România, din cauza coronavirusului, se cifrează deja la 1 milion, luând în calcul contractele de muncă suspendate și încetate, potrivit Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Se vor adăuga românii veniți din străinătate care, în căutarea unui loc de muncă, sunt de așteptat să se întoarcă acasă.

Conform Eurostat, ponderea populației active din România (20-64 de ani) care a părăsit țara s-a triplat într-un deceniu, de la 7,5% în 2007, la 19,7% în 2017. În Italia sunt 1,2 milioane de români, Germania – 1 milion, Spania – 600.000, SUA – 500.000, Marea Britanie – 450.000, Canada – 250.000, Israel – 200.000, Franța – 100.000, Austria – 100.000, Belgia – 100.000.

De la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, potrivit Băncii Mondiale (BM), românii care lucrează în străinătate au trimis în țară 36,3 miliarde de dolari. Numai în 2019, românii au trimis în țară 7,2 miliarde.

Potrivit Băncii Naționale a României, investiţiile străine directe în țară au însumat anul trecut 5,3 miliarde de euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) erau de 5,2 miliarde, iar creditele intragrup au înregistrat 119 milioane de euro. Cu 7,2 miliarde de dolari trimiți în țară, lucrătorii români din străinătate au fost cei mai mari investitori „străini”.

“Efectele asupra economiei în acest an vor fi puternic resimțite. Banii pe care lucrătorii români din străinătate îi trimiteau în țară se vor reduce substanțial, iar, pe plan național ne vom trezi, în câteva luni, cu un număr crescut de șomeri. Aportul acestor lucrători este important: lucrând în străinătate, românii și-au putut permite să trimită acasă, de-a lungul timpului, 36 de miliarde de dolari.

Dacă jumătate dintre cei plecați la muncă în străinătate se întorc din cauza crizei financiare declanșate de pandemia de coronavirus, țara noastră pierde cel puțin jumătate din totalul contribuțiilor din 2019, 2-3 miliarde de dolari, de la românii care lucrează în afara granițelor țării”, spune Cristina Chiriac, președintele CONAF.

Dacă ar fi lucrat în țară, beneficiile la nivel național ar fi fost mult mai importante decât banii trimiși în țară. S-ar fi încasat impozite și taxe, economia ar fi beneficiat de un nivel mai ridicat al producției de bunuri și servicii. Fără munca în țară a românilor care au lucrat în străinătate, societatea se confruntă cu un nivel de trai mai scăzut în comparație cu acela de care ar fi putut beneficia dacă ei ar fi lucrat aici

”Din punct de vedere economic și social, România are nevoie urgent de o strategie a pieței muncii pe termen mediu și lung pentru a evita astfel de derapaje în viitor. Forța de muncă ar trebui să reprezinte o prioritate nu doar în anii electorali, iar 2020 poate fi  anul reconstrucției economice pornind de la pilonul de bază: forța de muncă.

Soluția nu poate fi găsită decât împreună, patronate, sindicate, autorități. Trebuie să ne întrebăm: cu ce vom înlocui banii trimiși acasă de lucrătorii români din străinătate? Cum vom reuși să creăm, într-un timp scurt, un număr record de locuri de muncă pentru cei rămași fără serviciu în țară, dar și pentru cei întorși acum acasă?”, conform CONAF. Confederația organizează o serie de dezbateri în mai multe orașe ce au în centrul atenției identificarea unor soluții pentru adaptarea forței de muncă din România la cerințele actuale ale pieței.

Comenteaza