S-a votat! Noile categorii de angajați care se vor putea pensiona mai devreme

S-a votat! Noile categorii de angajați care se vor putea pensiona mai devreme

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru o categorie de angajați.

Parlamentarii au votat pentru reducerea vârstei de pensionare şi a dansatorilor şi soliştilor de balet, alături de balerini şi acrobaţi, cu 227 voturi "pentru", 20 "contra" şi o abţinere, conform Agerpres.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022.

Potrivit celor adoptate, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor.

De asemenea, balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi în Lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza