Șantierele trec de la criză mare de angajați la șomaj în masă

Șantierele trec de la criză mare de angajați la șomaj în masă

Pandemia de coronavirus inversează rolurile – de la lipsa forței de muncă la creșterea șomajului în construcții. Aceasta are un impact asupra economiei la nivel global, iar domeniul respectiv nu constituie o excepție.

31% dintre respondenți estimează că în perioada următoare va crește rata șomajului, potrivit unui studiu demarat de agenția de monitorizare IBC Focus Cluj pe un eșantion de 300 de companii active în domeniu. Printre respondenții care au dat cursului s-au numărat antreprenori în construcții, arhitecți și proiectanți, subantreprenori de specialitate și producători sau furnizori de materiale.

„Situația actuală cu siguranță va genera schimbări importante la nivel de evoluție a șantierelor, dar și în ceea ce privește evoluția forței de muncă. Problema lipsei forței de muncă specializate a fost una care a afectat constant principalii actori din segment. Totuși, iată, că în situația actuală aceiași specialiști ne-au transmis că se așteaptă la efecte precum creșterea șomajului sau chiar o scădere a salariilor.

Există și estimări pozitive. 18% dintre respondenți spun că migrarea masivă spre teritoriul României înregistrată în ultima lună, le va genera și beneficii. Cel mai important va fi faptul că vor putea recruta mai ușor oameni buni, bazându-se pe experiența în construcții cumulată în țările vestice”, a menționat Andrei Spătaru, CEO al IBC Focus.

Restricțiile impuse la nivelul întregii țări au afectat și domeniul construcțiilor, specialiștii resimțind deja schimbări în ceea ce privește munca pe șantiere. 32,5% dintre respondenți sunt de părere și că în perioada următoare se va înregistra o scădere a productivității cauzate de restricțiile impuse la nivel național. Aceste schimbări vor genera modificări și în ceea ce cifra de afaceri.

Potrivit celor 300 companiilor chestionate, specialiștii se așteaptă la scăderi importante cauzate de pandemia actuală, în timp ce doar 4% estimează creșteri și 5,5% consideră că cifra lor de afaceri va rămâne la același nivel la final de 2020. Studiul privind pulsul pieței construcțiilor în contextul epidemiei cu Covid-19 a adunat peste 300 de răspunsuri de la companii active în domeniu.

Comenteaza