Scad investițiile imobiliare. Bucureștiul și Clujul, principalele ținte ale dezvoltatorilor

Scad investițiile imobiliare. Bucureștiul și Clujul, principalele ținte ale dezvoltatorilor
Piața clădirilor de birouri este cea mai dinamică la Cluj | Foto: Siatec

Volumul total al investițiilor imobiliare în primele nouă luni ale anului e estimat la 520 de milioane de euro, cu 13% sub nivelul din aceeași perioadă din 2017, conform ultimelor date ale JLL România, furnizor de servicii în domeniul imobiliar.

Tranzacțiile de birouri ocupă cea mai mare pondere, însumând 56%, urmate de cele din retail și cu proprietăți industriale și rezidențiale, care constituie 30%.

Tranzacțiile din capitală domină la nivel național, cu 76% din întregul volum, din care cea mai notabilă fiind achiziția clădirii de birouri The Bridge, localizată în subpiața Centru Vest, de către Dedeman, de la Forte Partners. Cerberus Capital Management, Old Mutual, MAS Real Estate se numără printre cei mai noi investitori apăruți pe piață în ultimele 18 luni.

“Există o scădere pentru acest an pentru că atunci când se vinde o proprietate ca The Bridge sau Radisson ea reprezintă uneori 20% sau poate mai mult din tot volumul de tranzacționare din anul respectiv. Vorbim încă de o piață în faze incipiente și atunci, evident, și numărul tranzacțiilor este mai mic”, a declarat Andrei Văcăru, șef al departamentului Capital Markets al JLL România.

Deși focusul major este pe București, pe harta investitorilor se regăsesc și orașe secundare precum Cluj-Napoca, unde cea mai mare tranzacție din ramura industrială a fost vânzarea CTP Cluj către WDP.

“Cererea pentru spaţiile industriale şi logistice se focusează în special pe zona de vest a ţării şi pe oraşe precum Bucureşti, Tmişoara, Cluj şi, uitându-ne nu doar la comparaţia cu state din Europa, tot mai multe companii văd România drept o piaţă unde pot produce şi distribui mult mai uşor în Uniunea Europeană”, a declarat Corina Stamate, center manager al JLL România.

În România se înregistrează doar 8% din tranzacțiile la nivelul regiunii, jumătate față de Ungaria și de peste trei ori mai puțin decât în Cehia. Divizia JLL România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 37,4 milioane de lei, în creștere cu aproape 50% față de anul precedent.    

Comenteaza