Scandal la Park Lake Cluj. Investitorii, acuzați de înșelăciune

Scandal la Park Lake Cluj. Investitorii, acuzați de înșelăciune
Park Lake 2

Al doilea bloc Park Lake, de lângă Iulius Mall, are deja înscris litigiul la OCPI.

Claudiu Zaharia si Robert Grigorescu, investitorii celui de-al doilea ansamblu Park Lake Cluj, se confruntă cu probleme juridice. Vorbim de alte probleme decât procesul de corupție în care este implicat, în calitate de inculpat, Robert Grigorescu, fost consilier al ex-primarului Sectorului 1 din București, Andrei Chiliman. Dezvoltatorii au fost dați în judecată de omul de afaceri Mihai Chezan, care susține că el este cel care a pornit acest proiect și, ulterior, a fost exclus din grupul investitorilor prin înșelăciune.

 Mihai Chezan a explicat pas cu pas ce s-a întâmplat și cum a ajuns să îi cheme în fața judecătorilor pe investitori. Iată povestea.

Proiect elaborat de Chezan

Terenurile pe care se edifică imobilul aparțin Ceciliei-Erna Moszny și Doinei Viorica Gâlcescu, reprezentate de o persoană cu trecut dubios, Mircea Crișan. În urmă cu zece ani, cele două femei au negociat cu Chezan condițiile unei asocieri în participațiune, având ca scop dezvoltarea unui proiect imobiliar. Este vorba despre pământuri de 5.590 de metri pătrați, respectiv 4.686 de metri pătrați. ”Având în vedere potențialul zonei, am început efectuarea unor demersuri în vederea  realizării efective a urbanizării terenului și autorizării lucrărilor de construcție a proiectului imobiliar”, a început relatarea Mihai Chezan.

 Conform înțelegerii părților, investitorul urma să efectueze toate demersurile necesare pentru valorizarea terenurilor beneficiarelor, ceea ce presupunea găsirea unei soluții de viabilizare a terenului, elaborarea unor noi planuri urbanistice, zonal și de detaliu, prin care terenul să devină construibil, elaborarea unui proiect, urmând ca ulterior să ridice blocurile. Cele două doamne aveau să obțină, la darea în folosință a construcției, apartamente echivalente cu valoarea de circulație pe care o aveau terenurile, înainte ca ele să devină construibile, respectiv un procent de 18% din suprafața totală edificată.

 ”Am adus o echipă de specialiști din Statele Unite și am găsit metode de viabilizare a terenului și maximizare a valorii dezvoltării imobiliare. Am cheltuit resurse financiare importante pentru acest proiect. Am plătit bani mulți pentru solutia de viabilizare a proiectului, studiul geotehnic, pentru studiul de arhitectură și urbanism necesar întocmirii documentației în vederea depunerii spre aprobare a planurilor urbanistice zonal și de detaliu, respectiv pentru realizarea proiectului”, a subliniat Chezan.

Prin soluția găsită de echipa lui Chezan s-a ajuns ca proiectul să aibă aprobate 468 de apartamente, 504 locuri de parcare, 3.595 de metri pătrați de spații comerciale și dotări.

 Hotărârea de Consiliu Local nr. 26 din 13.01.2009 a aprobat planul urbanistic de detaliu pentru ansamblul rezidențial și dotări servicii 2D+P+10E str. Tulcea f.n. (AICI), astfel încât valoarea terenului adus ca aport inițial de către Cecilia Moszny și Doina Gâlcescu a crescut în mod semnificativ. Acesta a trecut din zona V1 a planului urbanistic general – teren neconstruibil, în zona CM2 – teren construibil, conform indicilor urbanistici cuprinși în planul de detaliu și certificatul de urbanism nr. 3355/28.09.2012.

Au intrat în proiect, apoi și l-au însușit

 Aici au intrat în scenă Robert Grigorescu (reprezentat în acte de tatăl său, Andrei Aurel Grigorescu) și Ion Claudiu Zaharia, cei doi acționari ai societății Amistar Euroconsult SRL. ”Pentru că eu aveam domiciliul în Statele Unite, în 2013 i-am adus în proiect pe cei doi, care începuseră deja să construiască Park Lake 1. Am stabilit ca ei să continue demersurile începute de mine pentru noul proiect, care a primit numele Park Lake 2. Convenția a fost ca fiecare dintre cei implicați, eu, de o parte, Amistar, de cealaltă, să primească 50% din proiect”, a rememorat omul de afaceri româno-american.

 În 2017, Amistar Euroconsult a încheiat contractul cu cele două proprietare ale terenului, cu respectarea condițiilor negociate cu Chezan. Din afacere a fost eliminat însă chiar Mihai Chezan.

  ”Grigorescu și Zaharia s-au refugiat la Cluj de la București, unde au avut probleme cu legea. Aici au pozat în ”dezvoltatori imobiliari responsabili”. Nu le poți scoate însă păcăleala în sânge. Au avut parte și de protecție din partea unor persoane implicate adânc în zona imobiliară. Mă refer aici la arhitecți și avocați celebri ai Clujului, despre care voi vorbi la momentul potrivit. Un rol important în această înșelăciune îl are și Mircea Crișan, reprezentantul doamnelor, un condamnat penal. Din păcate, nu am avut suficiente informații despre oamenii aceștia în momentul când am devenit parteneri și acum trebuie să îmi caut dreptatea în instanță; am de recuperat câteva milioane bune de euro. 

Din câte aud, cumpărătorii din Park Lake Cluj 2 nu au fost informați că există un litigiu pe rol și că sunt șanse ca blocul să nu fie terminat”, a declarat Mihai Chezan. 

Au fost chemați să depună mărturie în acest proces oameni cunoscuți din zona imobiliară. Printre aceștia, arhitecții Bogdan Petrina, Claudiu Botea și Adrian Iancu, respectiv avocatul Florin Bulieris. De asemenea, vor fi audiați tatăl lui Robert Grigorescu, în vârstă de 72 de ani, și Mircea Crișan. 

Robert Grigorescu este un fost consilier personal al primarului Andrei Chiliman în Primăria Sectorului 1, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei de Investiţii, anterior angajat la CNADNR. Numele său apare în scandalul de corupție care a ”pârjolit” acea primărie. Rechizitoriul procurorilor arată că Grigorescu percepea 10-15% din valoarea unor contracte încheiate de Primărie cu diferite societăți private. Una dintre zonele unde avea competență bugetarul devenit dezvoltator imobiliar la Cluj era reabilitarea termică a blocurilor. 

Presa scrie (AICI) că relaţia dintre Robert Grigorescu şi Claudiu Zaharia vine de la Vâlcea, de unde sunt originari cei doi. Tot de acolo este înnodată legătura cu Marius Drăguţ, partener de afaceri al lui Zaharia în Anduna Serv SRL, o societate care a realizat marcaje rutiere în capitală, apoi la nivel naţional. Ca o coincidenţă, Anduna Serv a câştigat licitaţii pentru marcaje la nivel naţional după ce Robert Grigorescu s-a angajat la CNADNR.

Grigorescu şi Zaharia au fost asociaţi şi în Eurostar Construct, care în perioada 2011-2013 a fost o afacere de mare succes; aceasta oferea proiectare şi consultanţă pentru reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1.

Iată mai jos pagina de pe portal.just.ro dedicată procesului deschis de Mihai Chezan.

Comenteaza