Seniorii tehnologiei de la Cluj

Seniorii tehnologiei de la Cluj
Pensionari care stăpânesc sistemele Windows, Linux, MacOS, Windows, execută operaţiuni în Excel, au cunoştinţe de protecţie malware şi se conectează la videoconferinţe pe Skype şi pe Facebook. Se întâmplă la Cluj, în cadrul unui program de instruire a seniorilor.

Din primul grup de cursanţi fac parte persoane care au activat în domenii diferite de activitate, inclusiv personalităţi ale urbei precum arhitectul Gheorghe-Ştefan Elkan, şi sunt selectate de către Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului.

Cristian Tudor are 76 de ani şi foloseşte internetul la muncă. „Eu fac expertize judiciare, asta îmi ocupă mai tot timpul, iar în felul ăsta nu mai trebuie să mă deplasez la judecătorie, pentru că am acces online la dosare. Vorbesc şi cu copiii pe Skype, ei sunt plecaţi de multă vreme în străinătate.

În schimb nu intru pe Facebook pentru că o consider ca pe o pierdere de vreme, nici nu stau foarte mult timp pe internet. Am văzut o pereche de tineri la restaurant care şi-au pus fiecare telefoanele pe masă, efectiv nu comunicau nimic unul cu celălalt. S-a ajuns ca să devină copiii autişti din cauza telefoanelor mobile”, spune acesta. 

Internetul ca medicament antidepresiv
 
„Este cel mai frumos proiect din mandatul meu pentru că ajută seniorii să iasă din singurătate, din depresie, să fie informaţi. Sunt persoane care au copii, nepoţi plecaţi în alte ţări, au telefon inteligent, tabletă, dar nu le ştiu folosi. Mă întreba un fost lăcătuş, de 75 de ani, dacă poate să scoată bani de pe cardul de sănătate, de pe cel bancar scotea cel multe câte 10 lei pe zi.

Prin aceste cursuri ei învaţă să folosească smartphone-ul, calculatorul, e-mail-ul, reţelele sociale, sisteme minime de operare. La finalul cursului li se eliberează o diplomă”, explică Emerich Fulop, preşedintele clubului Rotary Cluj-Napoca, iniţiatorul programului. Sesiunile de pregătire teoretică şi practică sunt susţinute de către informaticienii NTT DATA România.

Se programează online la medic
 
„În viitorul Smart City Cluj-Napoca toți trebuie să beneficieze de serviciile bazate pe tehnologie, degeaba le faci dacă oamenii nu ştiu să o folosească. Aşa seniorii pot să își facă o programare la medic, să își plătească facturile pe internet. Pe vremuri oamenii mergeau la biblioteci, acum acestea se află pe calculator, iar persoanele în vârstă trebuie să fie integrate în societate și să fie implicate în tehnologiile moderne.

În general tehnologia pare destul de rece, dar poate să apropie oameni. Părintele să poată să vorbească zilnic cu copilul lui din străinătate dar şi să îl vadă, fără costuri. E important să îţi vezi copii, nepoţii în fiecare seară, nu o dată pe an, să ducă tableta prin casă ca să le vezi toată locuința.

Există din partea celor vârstnici frica de a întreba, un fel de rușine; sunt la cursuri şi oameni simpli, dar și oameni care au fost implicați în societatea clujeană. Instructorii lor sunt colegi ai noştri foarte experimentați, specialiști cu experiență mare în tehnologie, mai apropiați ca vârstă de seniori”, susţine Daniel Metz, directorul general al companiei. 
 
Cursanţii au propus interconectarea cu alte centre pentru vârstnici din ţară, iar dacă iniţiativa va avea succes, va fi extinsă şi în alte oraşe unde compania clujeană are filiale. Proiectul IT4Seniors are ca grup ţintă 30 de cetăţeni din Cluj, de peste 60 de ani, bărbaţi şi femei.

Acesta presupune livrarea a 30 de ore de training - inclusiv cu exemple şi exerciţii practice - destinat seniorilor cărora să le faciliteze accesul la informaţia online şi la comunicarea în medii virtuale. Cursurile se desfăşoară gratuit în perioada noiembrie 2017 – aprilie 2018, de două ori pe săptămână.
 
Ce învaţă pensionarii

  • Curs 1: istoria unităţilor de calcul, componente hardware (configuraţia unui post de lucru), laptop, tabletă, tehnologie Wi-Fi
  • Curs 2-3: sisteme de operare (Windows, Linux, MacOS), aplicaţii uzuale, motoare de căutare, furnizori e-mail, formatare simplă (Word), operaţiuni şi tabele (Excel), utilizare Google, Facebook, Skype, online banking şi shopping, plata facturilor 
  • Curs 4-5: sisteme iOS, Android, generalităţi e-mail, messenger, elemente de utilizare internet, Skype, WhatsApp, utilizarea reţele socializare, conectare la Wi-Fi în oraş, aplicaţii multimedia (filme, muzică)
Comenteaza