News alert Sinterom închide trei secții și dă afară jumătate din angajați

Sinterom închide trei secții și dă afară jumătate din angajați
Noua conducere a societății concediază angajații vechi și vrea să aducă tineri în firmă | Foto: Sinterom

Conducerea producătorului de piese auto Sinterom Cluj-Napoca a decis să închidă trei secții de producție și să dea afară majoritatea angajaților care lucrau în aceste sectoare. Pentru a cofinanța un proiect european, șefii societății au gajat cu hale și depozite. 

"Mulțumim tuturor salariaților care ne-au fost alături în cei 19 ani trecuți de la privatizare și suntem siguri că stresul reangăjarii va fi repede depășit deoarece piața muncii în Cluj-Napoca este solidă și oferă multe oportunități”, le-a transmis concediaților directorul general al societății, Mihail Lăzăroae.

"În contextul în care în ultimii ani fabricile cu o istorie îndelungată din România și-au închis rând pe rând activitățile de producție, Sinterom a rămas una dintre puținele care mai funcționează în Cluj-Napoca și care își propune să-și relanseze activitatea în domenii noi de producție, cu un grad ridicat de tehnologizare.

În vederea îmbunătățirii performanței operaționale și financiare, noua echipă de management va demara în primul semestru din 2019 un plan îndrăzneț de restructurare și eficientizare care prevede închiderea a trei secții de producție care au adus pierderi societății în anul 2018 și care în urma previziunilor nu mai prezintă un viitor sustenabil (bujii-pompe, ceramice, parțial sculărie)", conform reprezentanților societății.

Planul de restructurare și de eficientizare include perspectivele de redresare în raport cu posibilitățile și specificul activității, cu mijloacele financiare disponibile și cu evoluția cererii pe piață și va permite societății să se redreseze din punct de vedere financiar până la sfârșitul anului 2019, susțin șefii Sinterom.

Aceștia au precizat că în urma implementării planului de restructurare și eficientizare 60 de salariați din cadrul societății vor fi disponibilizați în perioada următoare, iar echipa tehnică și managementul societății vor fi completate cu noi tineri specialiști.

Împrumut garantat cu hale și depozite

În acest an, Sinterom își propune să urce competitivitatea prin dezvoltarea de produse sinterizate inovative ca beneficiar al unei finanțări din fonduri europene prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, de 3,2 milioane de euro, pentru susținerea activitatiilor de cercetare-dezvoltare și inovare, inclusiv achiziția unor utilaje performante, necesare modernizării fluxurilor tehnologice.

Pentru asigurarea cofinanţării, în adunarea generală acționarilor s-a decis anul trecut angajarea unui credit bancar, în limita a 1,5 milioane de euro, pe termen de 5-8 ani. Compania a garantat linia de credit cu hale şi depozite din Cluj-Napoca. În toamna anului trecut, directorul general Dan Cataranciuc a demisionat din funcție, în locul său fiind numit piteșteanul Claudiu Ciurescu.

Afacerile au scăzut la jumătate, personalul - diminuat drastic

Sinterom, societate specializată în fabricarea produselor metalice obținute prin deformare plastică, a înregistrat o cifră de afaceri anuală de 13 milioane de lei, cu un profit net de 134.351 de lei și avea 137 de angajați la finele anului 2017, conform Termene.ro.

Afacerile societății erau la aproape jumătate față de cele 2009, profitul s-a diminuat de opt ori, în timp ce numărul salariaților s-a redus substanțial în ultimii 10 ani, de la 324 câți activau pe atunci.

Combinatul a fost înființat în 1936 sub numele de Uzina Triumf, fabricând produse chimice. 1948 marchează începerea fabricației bujiilor auto cu izolator de mică, iar din 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic.

În 1970 începe fabricația de piese sinterizate din pulberi metalice feroase și neferoase, sub licență Metafram (Franța), iar patru ani mai târziu își schimbă numele din Triumf în Sinterom ca urmare a creșterii ponderii produselor sinterizate. Secția sculărie a fost înființată în 1984. Din 2000 Sinterom intră în componența grupului SCR.

Vuza și-a adus manageri din "exterior"

Ștefan Vuza, omul de afaceri care controlează societățile clujene Sinterom și Someș Dej, a numit, după cumpărarea majorității activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea - prin Chimcomplex Borzești -investitori și manageri români și străini în conducerea noului conglomerat industrial.  

“Lansăm cel mai amplu proiect de integrare economică din industria chimică din ultimii 20 de ani. Avem un plan de afaceri bine structurat, construit pe principii de eficiență economică, investiții masive, relansarea cercetării şi dezvoltarea pe orizontală a ambelor combinate”, spunea Ștefan Vuza.

Chimcomplex a prezentat planurile de dezvoltare a noii Companii Române de Chimie, constituită din cele două mari platforme: Vâlcea și Borzești. Noua structură de management îi include pe Ștefan Vuza (președinte), Virgiliu Băncilă (vicepreședinte) și trei membri: antreprenorul Ion Sturza, bancherul de investiții Ilinca von Derenthall și omul de afaceri Liviu Cojoc.

Preluarea activelor Oltchim și lansarea planului de revitalizare a noului pol industrial au fost finanțate cu 164 de milioane de euro de către VTB Bank Europe (Rusia), Credit Suisse (Elveția) și Global Loan Agency. 

Cele nouă pachete de active scoase la vânzare de combinatul chimic vâlcean au fost fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1.000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu, fabrica de anhidridă ftalică. Strategia de privatizare a Oltchim presupunea obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori.

Chimcomplex face parte din grupul industrial Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de Vuza, şi activează în domeniul fabricării de produse chimice. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Caromet Caransebeş, Someş Dej. 

Comenteaza