Spitalul Regional de Urgenţă Cluj: "Într-o lună vom avea acolo şantier", transmite Şeful Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj: "Într-o lună vom avea acolo şantier", transmite Şeful Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate

Proiectele celor trei spitale regionale intră în linie dreaptă. Şeful Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate transmite că într-o lună vor porni proiectele de spitale de 2 miliarde de euro la Iaşi, Cluj şi Craiova. 

Şantierele spitalelor regionale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova urmează să pornească într-o lună, susţine Adrian Popa, preşe­dintele Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infra­structurii în Sănătate. Prima parte a proiectului spitalelor regionale este gata, adică pregă­tirea şantierului pentru construcţia propriu-zisă. Excavatoarele nu au intrat încă pe te­renurile unde trebuie să fie ridicate cele trei spitale.

„Pachetul unu la primele trei obiective de spitale este definitivat, urmează să înceapă lucrările, s-a semnat săptămâna trecută. Într-o lună de zile probabil vom avea acolo şantier. Termenul de execuţie este patru luni la Iaşi şi la Craiova, şi opt luni la Cluj. Anul acesta vor începe lucrările şi se vor şi termina pentru primul pachet“, a spus Adrian Popa, preşedintele ANDIS, prezent la emisiunea de business ZF Live, citat de Ziarul Financiar

Până ce excavatoarele vor începe să contureze şantierele, şeful ANDIS spune că restul etapelor pentru implementarea proiectelor continuă. „Vor fi mai multe pachete. Pachetul principal este cel cu construcţia în integralitate şi cu dotarea doar cu aparatura grea, care presupune instalarea în momentul construcţiei. Va mai urma un pachet ulterior acestuia mare, în care se va face dotarea cu aparatură medicală care se poate monta şi după definitivarea lucrărilor“, a mai spus şeful ANDIS.

Cele trei spitale, odată finalizate, vor intra direct în subordinea Ministerului Sănătăţii. Fiecare spital va avea suprafaţă desfăşurată de 200.000 mp şi 20 de săli de operaţii. Circa 3.000 de oameni vor lucra în fiecare dintre cele trei spitale, dintre care 10% vor fi medici. Între 800 şi 850 de paturi va avea fiecare spital, alături de un heliport.

„Spitalul regional îşi propune să trateze toate cazurile acute, deci nu vor exista servicii cronice acolo, nu vor exista servicii de recuperare. Toate acestea vor fi lăsate pentru vechea structură. Pe partea de radiologie, va exista toată tehnologia de acum, de la angio-CT, RMN, CT-ul normal şi mai multe RX-uri, ecografe de ultimă generaţie. Sălile de operaţii vor fi dotate cu roboţi şi cu instrumentar de ultimă generaţie“, a mai declarat Adrian Popa.

La finalizare, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp.

Citeşte şi: Poate începe șantierul! S-a semnat contractul pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj

Comenteaza