Video Ștefan Gadola: “Noi, privații, am tăiat salarii, posturi. Statul de ce nu o face?”

Ștefan Gadola: “Noi, privații, am tăiat salarii, posturi. Statul de ce nu o face?”
Businessmanul care administrează afacerile EnergoBit și Chios-Carrousel | Foto: ZF

Criza sanitară a lovit din plin hotelurile, restaurantele și cateringul (HoReCa) din Cluj, însă acestea vor avea o creștere puternică după terminarea pandemiei, anticipează oamenii de afaceri Ștefan Gadola și Doru Boloș.

Proprietarii restaurantului Chios – Carrousel și rețelei Top Drinks au explicat, în cadrul unei dezbateri la XPN Live, care a fost reacția lor la criză și cum vor aborda afacerile din sectorul HoReCa în 2021. 

Pandemia a golit centrul Clujului

Ștefan Gadola: “În primăvară a fost un șoc: a trebuit să trimitem în șomaj tehnic toți angajații, au fost speranțe că se vor redeschide restaurantele, însă în ziua de azi șocul este mult mai mare. Angajații din restaurantul nostru sunt triști și îngrijorați. Înțeleg că trebuie să ne păzim de viruși, dar trebuie să te gândești la acești oameni. Sunt adevărate drame în familie: se gândesc ce vor face în iarna asta, ce câștigă, ce vor duce acasă. Ei nu au unde să se reprofileze, unde să se ducă un bucătar în lunile următoare? Nu cred că în 14 zile se va reveni la programul normal, chiar va fi ciudat dacă se va întâmpla asta. Sunt 400.000 de angajați în HoReCa, este un motor puternic al economiei. Apoi, când închizi, ce faci cu stocul pe care îl ai, multe restaurante au rămas din primăvară cu stocuri. În general, la restaurante, din noiembrie încolo există microrevelioane, apoi revelionul, dar lunile de iarnă sunt foarte grele pentru cele care nu sunt în stațiuni montane”.

Doru Boloș: “Mă uitam În Piața Unirii totul era pustiu, era goală complet această zonă altădată foarte animată a Clujului și mă gândesc cu tristețe că această perioadă va continua. În martie, la începutul pandemiei, venea primăvara, costurile cu întreținerea erau depășite și rămase pe plan secund, acum de-abia încep. Nu se poate ca statul nostru să nu vină cu măsuri de ajutor, atât pentru firmele implicate în domeniul HoReCa și cele conexe, cât și pentru angajați. Noi, cu toții, plătim taxe și impozite, suntem contributori serioși la bugetul de stat. Pe noi, ca furnizori de HoReCa ne-a afectat foarte mult această pandemie; ne-am trezit atunci, la final de martie, că departamentul de vânzări de distribuție în HoReCa și-a pierdut pur și simplu cifra de afaceri. Ar căutat să găsim activități alternative care să încerce să compenseze această pierdere enormă, am reușit însă doar pentru a supraviețui. Încercăm să ne păstrăm salariații, să îi plătim pentru a relua acest proces în viitor”.

Birocrația omoară ajutoarele de stat

Ștefan Gadola: “Ajutorul de la stat de care a beneficiat restaurantul nostru a fost cel de șomaj tehnic, care s-a dat la timp și integral. Apoi a venit acel ajutor de 41,5% din salariul de bază, și acolo s-a respectat ceea ce s-a promis din partea statului. Sunt interesante și acele granturi, finanțări nerambursabile pentru care, din păcate, se pun multe condiții pe care multe firme nu le pot respecta, ca de exemplu capitalul negativ. La ANAF am văzut un document prin care acele credite pe care le fac acționarii nu ar trebui să existe și nu văd de ce, pentru că în primul rând acționarii creditează; de ce să te duci la o bancă să îți ia dobândă? Condițiile nu sunt foarte clare, iar punctajele, discutabile. Noi vom aplica la acest program, dar încă nu vedem un rezultat palpabil, așteptăm cu speranță. Aceste granturi ar salva multe unități din acest domeniu, dar și altele - cinematografe, teatre, ansambluri artistice care nu au putut să miște nimic, nu au mai avut spectacole. Agențiile de turism au avut și ele avansuri plătite pe care nu le mai pot da înapoi, deci sunt în situații foarte grele”.

Doru Boloș: “Statul ar trebui să ajute și mediul privat dacă bugetarii rămân cu aceleași salarii consistente, iar cei care contribuim la bugetul de stat să fim ajutați, mai ales că prin măsuri administrative ni se reduce activitatea. S-a dat acel grant de 150.000 de euro capital de lucru pentru cei care au fost afectați de pandemie și au certificat de stare de urgență, dar sunt condiții restrictive. Noi am primit acel certificat pentru că printr-o măsură administrativă ni s-au închis magazinele care funcționau în mall-uri, însă acest lucru nu se regăsea în codul CAEN al activității pe care noi o desfășuram și pentru care am fost închiși. Astfel, din păcate, deși am fost afectați, nu putem să aplicăm la cei 200.000 de euro pentru investiții și dezvoltarea activității. Ar trebui mai multă grijă din partea celor care elaborează acele ajutoare pentru a nu ne da o imagine că putem beneficia de ele și de fapt din alte motive nu putem să o facem”.

Până acum s-au sacrificat doar privații

Ștefan Gadola: “Noi avem și activități industriale; am lucrat la capacitate maximă în fabrici, în birouri. Am luat măsuri de siguranță, am redus numărul de personal în fabrică, iar oamenii au avut de suferit. Acele instituții de stat care s-au închis de ce nu au luat asemenea măsuri de reducere de salarii dacă tot nu au avut atât de muncă? Nu este normal și corect pentru că sectorul bugetar trebuia să dea acest exemplu, nu doar cel privat, și noi ne sacrificăm”.    

Doru Boloș: “Dacă n-am fost inspirați să dezvoltăm afacerea pe linia de comerț electronic, acum încercăm să ne reinventăm. Noi am investit destul de mult în magazinul nostru online care este funcțional, facem livrări online doar în țară, livrăm în Cluj în timp record, trei ore de la comandă, suntem prezenți în tot mai multe forme de distribuție. Nu vom părăsi acest domeniu, însă avem grijă de colegii noștri care ne ajută în această activitate, pierderea forței de muncă, una calificată, fiind cea mai grea pe care o putem suferi”.

Telemuncă vs lucru în echipă

Ștefan Gadola: “Nu ne-am gândit să ne reorientăm business-ul din HoReCa în altă direcție pentru că sunt optimist și sper să revenim la o situație normală din primele zile ale anului viitor. În domeniul energetic am luat și măsura lucrului de acasă, dar nu sunt pentru această variantă deoarece se lucrează mult mai bine atunci când există o colaborare. Deocamdată păstrăm oamenii, îi ajutăm cum putem și cu măsurile de la stat mergem înainte. Într-o anumită perioadă, vom trece de această perioadă. Boli au mai fost, vom depăși aceste probleme. Lumea e făcută să fie împreună, să muncească. Vom reveni cu poate mai multă tehnicitate, mai multă digitalizare, e clar că se va îndrepta lumea într-acolo, dar nu va fi atât de radicală schimbarea”.

Doru Boloș: “Pentru a face un business profitabil, ai nevoie de predictibilitate și de coerență, iar ceea ce văd acum în jurul meu mă îngrijorează, de exemplu limitarea plății datoriilor către stat până la 25 octombrie. Am înțeles că se vor lua măsuri de prelungire a acestei date până la 25 decembrie, însă mă întreb de ce până atunci, probabil că domeniul HoReCa va fi cel mai afectat, cum să fim penalizați? Cu toții ne dorim să fim capabili să ne plătim dările către stat, dar situația economică din acest moment ne împiedică. Am vrea să avem statul partener lângă noi în aceste zile”.

Vânzări cu 50-70% mai mici în HoReCa

Ștefan Gadola: “Există riscul de pierde oameni buni, deși acum este un excedent de forță de muncă. Bucătarul e de fapt un artist care îi mulțumește pe clienți, probabil va rămâne la această meserie. Mâncarea bună este cea mai importantă într-un restaurant, desigur și barmanii, ospătarii. Reducerea la 30% a capacității restaurantelor, decisă de guvern, e ceva cumplit: cum ar veni, în loc de 100 de lei să încasezi 30. Nu îmi explic cum, în martie-aprilie, spitalele au primit bani, mobilier, dotări și s-a ajuns ca după șase luni să ne plângem că în unitățile sanitare nu mai sunt locuri. E ceva inimaginabil, parcă trăim într-o lume irațională!”.

Doru Boloș: “Asistăm la un comportament grijuliu, defensiv din partea consumatorilor; lumea încearcă să se păzească și să fie sănătoasă. Din punctul de vedere al consumului de bună dispoziție, cum îl numim noi, cel casnic nu seamănă deloc cu cel din restaurante și de la evenimente. E mult mai nișat, nu are acea serviciile de specialitate pe care le întâlnim în HoReCa. Nu putem pregăti acasă acele cocteiluri nu din lipsa pregătirii de specialitate, ci din pricina recuzitei de care am avea nevoie. Vedem acum o reducere a diversității la care încercăm să ne adaptăm. Vânzările noastre pe lunile următoare, care erau de vârf, nu vor depăși 50-60% din aceeași perioadă a anului trecut. Ne pregătim pentru o iarnă mai dificilă decât până acum”.

Se produce mai puțin, se consumă mai puțin

Ștefan Gadola: “Sunt din ce în ce mai mulți oameni cărora le e frică să meargă la restaurante, deși acolo se respectă condițiile sanitare. Oamenii își fac teste, că sunt speriați. Și în domeniul industrial se văd efecte, și în partea de office, alt tip de activitate sunt multe birouri goale”.

Doru Boloș: “Anul viitor va fi o mare provocare pentru mediul de business pentru că toate domeniile vor fi afectate. Instituțiile internaționale previzionează reduceri tragice ale produsului intern brut în toate statele lumii. Aceasta înseamnă că se produce mai puțin, se consumă mai puțin. Provocarea pentru mediul de business este foarte mare în a manageria afacerea în așa fel încât să se depășească în mod optim acest an pe care ni-l vom aminti mult timp de aici înainte”.

Sfat pentru antreprenori: activități diversificate

Ștefan Gadola: “Când ai bani nu îi ții într-o singură bancă. Este bine să ai mai multe tipuri de activități, nu neapărat complementare. Unul dintre fiii mei are activitate în imobiliare, celălalt în HoReCa, în sănătate. Nu am crezut niciodată așa ceva, ci că îi voi lăsa la firma mea, EnergoBit. Și este bine că nu s-a întâmplat așa”.

Doru Boloș: “Sfatul pe care l-am primit, ca antreprenori, e să nu ne punem toate ouăle în același cuib și să manageriem cât mai bine riscurile afacerii pe care le avem cu toții. În alți ani HoReCa a avut rezultate bune, iar tendința era de a-ți extinde rețeaua, nimeni nu s-a gândit la o pandemie de acest nivel”.  

„Revenirea va fi în V”

Ștefan Gadola: “Vor exista drame în acest domeniu, spațiile sunt deja disponibile pentru alte activități, mai ales că majoritatea restaurantelor se află în locuri cu chirie, o altă cheltuială pe care trebuie suportată. Vrei, nu vrei, chiria e atât și e greu de schimbat. Se vor închide multe restaurante, din păcate, dar anul viitor activitatea se va relua. Să nu uităm, totuși, că sunt 400.000 de oameni implicați în această treabă, iar un întreg domeniu va fi greu de repornit. Cine va putea va răzbi și va merge înainte. Lucrurile vor trebui să se rearanjeze pentru că au fost crize, pandemii mult mai mari”.

Doru Boloș: “Situația dificilă în care ne aflăm este generată de criza sanitară, ce va fi depășită prin măsuri medicale, iar atunci întregul mediu de afaceri va dori să își ia zborul și va fi o revenire, cum spun specialiștii, în V. E o criză economică indusă de această criză sanitară. Va fi greu, dar posibil, pentru că va exista viață și după criza Covid-19. Vom ieși cu toții mai tari și mai înțelepți. Ne-am trezit acum că ne este greu tuturor, de aceea avem nevoie de solidaritate socială. Ne vom bucura cu siguranță de prieteni, de o masă bună la restaurant, de un pahar de vin bun”.  

Comenteaza