Ștefan Vuza trebuie să scoată 127 milioane de euro pentru activele Oltchim

Ștefan Vuza trebuie să scoată 127 milioane de euro pentru activele Oltchim
Omul de afaceri care deține grupul Serviciile Comerciale Române (SCR) va trebui să achite suma de 127 de milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată, pentru activele combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea pe care s-a angajat să le preia.

Oltchim S.A. a solicitat White Tiger Wealth Management Ltd semnarea contractului de vânzare de active cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 și parțial nr. 9, White Tiger Wealth Management Ltd. refuzând semnarea acestuia și anunțând retragerea unilaterală din tranzacție, a precizat conducerea combinatului.

Cumpărătorul majorității activelor licitate de Oltchim este Chimcomplex Borzești, companie din grupul SCR. Un alt pretendent la activele combinatului vâlcean a fost producătorul de profile PVC Dynamic Selling Group care urmează să plătească 1,9 milioane de euro pe un singur activ. Prețul total al licitației era estimat inițial la 307 milioane de euro. 

Oltchim a semnat cu Chimcomplex Borzeşti contractul de vânzare de active pentru pachetele 1-5 şi parţial 7, iar White Tiger Wealth Management s-a retras din licitaţie. Societatea vâlceană a semnat cu Dynamic Selling Group un contract de vânzare de active cu privire la pachetul de active nr. 6.

"Finalizarea tranzacțiilor în baza acestor contracte este supusă anumitor condiții care trebuie îndeplinite, printre care se numără aprobarea finală de către adunarea generală a creditorilor societății, acest organism finalizând selecția ofertanților câștigători. Societatea va continua să informeze piața cu privire la procesul de vânzare în conformitate cu reglementările aplicabile până la finalizarea acestuia, care se anticipează a avea loc în prima parte a anului 2018", a anunțat directorul adjunct al Oltchim, Victor Avram. 

Cele nouă pachete de active scoase la vânzare de combinatul chimic sunt fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1.000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de anhidridă ftalică.

Activele dorite de Chimcomplex sunt Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Polioli, Servicii pe Teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC. Cu White Tiger s-au purtat discuţii pentru pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial nr. 9, însă fondul de investiții a refuzat semnarea acestuia şi a anunţat retragerea din tranzacţie.

Vuza se află în plin proces de strângere a fondurilor necesare, scoțând la vânzare numeroase active ale companiilor sale din SCR. Tranzacția este estimată să fie încheiată în prima parte a anului viitor. Acesta a scos la vânzare clădiri, terenuri și alte bunuri ale mai multor firme ale sale din SCR, în valoare de 50 de milioane de euro, ca să facă rost de banii pentru pachetele de active.  

Chimcomplex este unul dintre fabricanţii importanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est.  Principalele produse sunt sodă caustică şi clor. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, CAROMET Caransebeş, Someş Dej.

Distribuitorul gălățean de profile PVC Dynamic Selling Group este controlat de oamenii de afaceri Gabriel Stoian și Cristian Stoleru. Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active.

Strategia de privatizare presupunea obținerea unui preț cât mai mare pentru creditori. Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru Oltchim. Societatea este controlată Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, subordonată Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni. 

Planul lui Vuza: o suprastructură a industriei chimice românești

"Chimcomplex vizează pe mai departe crearea Companiei Române de Chimie – viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică. Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în șapte ani de la preluare, crearea de locuri de muncă la peste 9.000, pe orizontală și verticală, cât și la diversificarea operațiunilor comerciale în întreaga regiune”, a anunțat Vuza.

Privatizarea 1 a eșuat. Banii din pungile lui Diaconescu, insuficienți

Dan Diaconescu, proprietarul postului OTV, a pierdut în 2012 contractul pentru privatizarea Oltchim pentru că nu a dovedit că are banii necesari, după cum informa fostul ministru al Economiei, Daniel Chițoiu. Omul de televiziune trebuia să achite 203 milioane de lei pentru cumpărarea pachetului de 54,8% din capitalul social al Oltchim. El a declarat inițial că va plati banii cash și s-a prezentat la Ministerul Economiei cu șapte pungi cu bani "pentru salariile muncitorior de la Oltchim. Vuza a participat și la prima încercare de privatizare a Oltchim", însă fără succes.

Comenteaza