Sute de oameni într-o oră la bursa locurilor de muncă de la Expo Transilvania FOTO / VIDEO

Sute de oameni într-o oră la bursa locurilor de muncă de la Expo Transilvania FOTO / VIDEO
Mai bine de 700 de persoane care-şi caută joburi, majoritatea şomeri, s-au înghesuit la prima oră a dimineţii de astăzi la bursa locurilor de muncă organizată pe bani europeni la complexul Expo Transilvania. Numărul joburilor vacante este însă mic, jumătate faţă de cel de anul trecut.

Mulţi dintre expozanţi fac doar înscrieri pentru baza de date, în eventualitatea în care vor fi disponibile posturi în perioada următoare. Între aceştia este şi Trelleborg, compania de automotive care are o fabrică de componente antivibraţie în parcul industrial Arc din vecinătatea Dejului. Trelleborg recrutează ingineri, chiar dacă deocamdată nu are posturi vacante. „Avem un program de training pentru care facem înscrieri. Acum ne facem baza de date şi vom trece toţi candidaţii prin acest program", spune Monica Ichimescu, managerul de resurse umane al Trelleborg.

În total bursa locurilor de muncă deschisă în această dimineaţă numără 70 de standuri ale firmelor interesate în a-şi recruta personalul, cu un număr total de aproximativ 1.000 de posturi, jumătate din cel disponibil la bursa organizată anul trecut. „Asta arată că angajatorii şi-au rezolvat în parte problema posturilor vacante. Rata şomajului în Cluj este mică şi în scădere iar pe viitor târgurile de joburi vor însemna foarte mulţi angajatori cu un număr mai mic de posturi vacante", spune şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don. Mulţi dintre cei prezenţi încă de dimineaţă la târg sunt şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi, care au fost convocaţi de AJOFM prin call center-ul finanţat cu bani europeni şi care include 2.000 de telefoane şi cartele telefonice distribuite şomerilor.


Unul dintre cei care îşi caută loc de muncă la târg Ioan Chiorean (53 de ani), inginer chimist, rămas şomer în 1992 şi răpus de criză în 2008. Şi-a înfiinţat o societate comercială cu profil imobiliar în boom-ul din 2007 şi a fost nevoit s-o suspende după un an. „Din 1992, când am fost disponibilizat, am lucrat de toate, inclusiv agent comercial. Acum sunt de un an în şomaj", spune el.

Târgul este deschis astăzi şi mâine, între orele 9 şi 17, la Expo Transilvania, şi este finanţat cu bani europeni prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane", într-un proiect în valoare totală de peste două milioane de lei derulat de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic şi două firme de consultanţă în resurse umane - IF Italia Forma SRL şi Tils România.

 

 

Comenteaza