TOPUL Forbes pentru cele mai bune orașe pentru afaceri. Clujul amenință tot mai mult poziția de lider. Ce atuuri are

TOPUL Forbes pentru cele mai bune orașe pentru afaceri. Clujul amenință tot mai mult poziția de lider. Ce atuuri are
| Foto: Visit Cluj

Cluj-Napoca se află pe podium în Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România, ajuns în 2018 la a șasea ediție. Clujul este oraşul cu cea mai dinamică evoluție în ultimul deceniu și amenință tot mai mult poziția de lider.

Cu 18 proiecte, Cluj-Napoca ocupă locul 3 în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte pentru un oraș inteligent în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit raportului „Radiografia Smart City România”, realizat de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting. Aplicația de smart parking, internetul gratuit, stațiile de încărcare a mașinilor electrice gratuit, plata online a taxelor, autobuzele electrice (11) sunt câteva dintre elementele care au urcat Cluj-Napoca în clasament.

"De asemenea, anul trecut, printr-un proces online de bugetare participativă, Cluj-Napoca a fost primul oraș care le-a dat posibilitatea locuitorilor să voteze pentru câteva proiecte care să fie finanțate din bugetul local. Cu această inițiativă, Cluj-Napoca a depășit Bucureștiul, cu care se află într-o concurență tot mai acerbă de câțiva ani", arată Forbes. 

Mediul universitar bine dezvoltat, parcurile industriale și poziționarea în apropierea granițelor de Vest ale țării sunt atuurile principale al Capitalei Trasilvaniei.  „Cluj-Napoca rivalizează cu Bucureștiul în ceea ce privește complexitatea serviciilor pe care le poate acoperi, pe baza unei bune pregătiri a forței de muncă. Regiunea nord-vestică a României, condusă de Cluj-Napoca, a fost recent încoronată de Institutul Milken ca având cea mai rapidă creștere în Uniunea Europeană în ceea ce privește expansiunea serviciilor hi-tech în ultimii ani”, se subliniază într-un raport al Colliers International Romania.

Afacerile le potențează și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, pe care, anul trecut, față de anul anterior, traficul a crescut cu 43%, până la 2,69 de milioane de pasageri, fiind cel mai intens an. La aeroport se adaugă finalizarea, posibil în acest an, a autostrăzii Sebeș-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, care va traversa județele Alba și Cluj, îmbunătățind viteza de trafic dintre acestea și nu numai. De asemenea, un avantaj va fi Autostrada Transilvania, care va asigura un acces mai rapid spre Budapesta, chiar dacă este mult întârziată, putându-se finaliza spre 2025. 

Turismul a început să devină o altă sursă de venit pentru județ, mai ales datorită celor două festivaluri de muzică, Electric Castle (Bonțida) și Untold (Cluj-Napoca). Sosirile de turiști, atât cele pentru business, cât și pentru vacanță, au crescut în Cluj-Napoca cu 24%, anul trecut, față de anul anterior, până la 355.040.

Pe piața imobiliară, dezvoltarea este bine controlată. Cluj-Napoca are cel mai bine pus la punct Plan Urbanistic General dintre orașele din România, iar dezvoltatorii și consultanții din domeniu susțin că autoritățile îl respectă cu sfințenie, ceea ce are un impact important asupra tuturor businessurilor.

ARTICOLUL INTEGRAL AICI

Topul Forbes 10 cele mai bune orașe pentru afaceri din România

Locul 1: București, să nu ne pierdem cu firea!
Capitala rămâne cel mai bun oraș pentru afaceri din România pentru al doilea an consecutiv, însă mărimea și gloria trecutului nu mai reprezintă garanții ale succesului.

Locul 2: Timișoara, între intenții și oportunități
Fostul lider al topului anual al Forbes România își păstrează, pentru al doilea an consecutiv, poziția a doua în clasamentul general.

Locul 3: Cluj-Napoca, ritm alert
Orașul cu cea mai dinamică evoluție în ultimul deceniu revine pe podium în ierarhia Forbes România și amenință tot mai mult poziția de lider.

Locul 4: Brașov, o respirație proaspătă
Chiar și fără autostrada care să îl lege de Capitală, orașul de sub Tâmpa avansează și intră în premieră între primele cinci cele mai atractive pentru afaceri.

Locul 5: Arad, o poziție strategică
Mica Viena de pe Mureș se apropie tot mai mult de Mica Viena de pe Bega în clasamentul anual al Forbes România.

Locul 6: Constanța, steaua mării
După ce anul trecut ajungea în premieră pe podium, Constanța iese din top cinci și înregistrează cea mai slabă performanță de la realizarea topului Forbes România.

Locul 7: Alba-Iulia, marele câștigător
În pragul centenarului, orașul Marii Unirii a înregistrat, în urma unei strategii „smart”, cel mai important salt de la vârful clasamentului Forbes România.

Locul 8: Oradea, încet, dar sigur
Orașul de pe Crișul Repede nu se grăbește, dar își continuă nestingherit ascesiunea în ierarhia anuală a Forbes România.

Locul 9: Sibiu, o prezență (tot mai) obișnuită
Pentru al doilea an consecutiv, orașul care l-a propulsat pe Klaus Iohannis președinte al țării se află între cele mai bune zece orașe pentru afaceri.

Locul 10: Iași, renașterea Moldovei
Capitala economică a Moldovei intră în premieră în topul celor mai bune orașe pentru afaceri, dar este încă departe de a-și atinge potențialul.

TOPUL FORBES INTEGRAL AICI

Comenteaza