Foto Trenul metropolitan prinde contur între Cluj-Napoca și Apahida

Trenul metropolitan prinde contur între Cluj-Napoca și Apahida
Tronsonul modernizat va permite atingerea unor viteze la nivel de autostradă | Foto: CFR SA
Trenul metropolitan prinde contur pe traseul Cluj-Napoca – Apahida
Trenul metropolitan prinde contur pe traseul Cluj-Napoca – Apahida
Trenul metropolitan prinde contur pe traseul Cluj-Napoca – Apahida
Trenul metropolitan prinde contur pe traseul Cluj-Napoca – Apahida
Trenul metropolitan prinde contur pe traseul Cluj-Napoca – Apahida
Trenul metropolitan prinde contur pe traseul Cluj-Napoca – Apahida
Trenul metropolitan prinde contur pe traseul Cluj-Napoca – Apahida
Trenul metropolitan prinde contur pe traseul Cluj-Napoca – Apahida

CFR Infrastructură desfășoară în această perioadă lucrări în regie proprie pentru creșterea vitezei de circulație la 120 km/oră între stațiile de cale ferată Cluj-Napoca Est și Apahida. Tronsonul corespunde cu traseul viitorului tren metropolitan.

Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj execută lucrări de înlocuire a trei aparate de cale și de buraj tehnologic în stația Cluj-Napoca Est, a anunțat CFR SA. Lucrările sunt executate în regie proprie, cu personal de specialitate, și au drept scop creșterea vitezei de circulație la 120 km/oră, pe firul II. Programul tehnologic este structurat în două etape de execuție a lucrărilor.

"Etapa I cuprinde lucrări de înlocuire aparate de cale 3 și 5, aferente liniei 2, lucrări de înlocuire aparat de cale 7, aferent liniei 3 și lucrări de buraj mecanizat. Lucrările de înlocuire a celor trei aparate de cale și de buraj mecanizat, incluse în prima etapă a programului, au termen de finalizare 6 decembrie.

În perioada desfășurării lucrărilor din stația Cluj-Napoca Est, circulația trenurilor între Cluj-Napoca Est și Apahida este redirecționată doar pe firul I, astfel încât să fie asigurate condiţii optime de trafic. În etapa a doua se vor executa lucrări de sudură aluminotermică pentru refacerea căii fără joante", conform CFR SA.

Compania de stat lucrează cu următoarele utilaje de intervenție: drezină UAM, utilaje de specialitate Desec și Plasser. Termenul de finalizare a fazei a doua a programului este trimestrul II 2020. Finanțarea se face din fondurile proprii ale CFR Infrastructură.

Trenurile din România merg cu 40-50 km/h 

Viteza medie de circulație a trenurilor Regio pe rețeaua gestionată de CFR SA este de 39,44 km/h. În 2018 această a fost de 39,35 km/h, iar în 2017 de 39,44 km/h. Media trenurilor InterRegio este de 55,86 km/h. În 2018 această a fost de 55,73 km/h, iar în 2017, de 55,21 km/h. Pe rețeaua CFR circulă zilnic 270 trenuri în rang InterRegio și 1.400 de trenuri în rang Regio.

VEZI Trenurile "obosite" ale Clujului

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că vor exista două linii de transport metropolitan, venind în întâmpinarea celor care s-au mutat sau se vor muta în localitățile învecinate. Achiziția publică pentru elaborarea studiilor tehnice pentru introducerea acestui tren în Cluj-Napoca și comunele limitrofe a fost lansată.

Municipalitatea avea în vedere două proiecte de tren metropolitan, unul  fiind la concurență cu linia de metrou, proiect anunțat cu ceva timp în urmă. La nord de Cluj urmează să fie realizată o linie feroviară care să plece de la Nord-Vest (Bonțida) și să se îndrepte spre Nord-Est (Cluj-Napoca, Jucu, Apahida). Viitorul tren metropolitan ar urma să circule pe actualele linii de cale ferată.

A doua rută va fi Florești – Gilău – Cluj pe direcția Vest-Est. Inițiatorii proiectului își propuneau atingerea unei viteze bune, cu durate de deplasare inferioare transportului privat, introducerea a două noi puncte de oprire pentru călători la Tetarom I și la Baciu.

Proiectul prevede frecvență excelentă la ora de vârf și bună în afara orelor de vârf, capacități de transport suficiente și calitate bună a materialului rulant. Primăria estima că proiectul trenului metropolitan să nu coste mai mult de 75 milioane de euro, iar magistrala de metrou, până la 1 miliard de euro.

Licitație blocată de bucureșteni

Licitația pentru realizarea studiilor necesare construirii liniei de metrou și a trenului metropolitan a fost reclamată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Primarul Emil Boc a declarat că acest demers nu va întârzia proiectul, deoarece imediat ce va primi o soluție favorabilă de la CNSC, va semna contractul cu asocierea declarată drept câştigătoare (SWS Engineering - Italia, Systra - Franța, Metrans Engineering).

VEZI Boc: "Hai să nu dramatizăm"

Metroul SA București, participantul la licitație a cărui ofertă a fost plasată pe locul doi, a făcut contestația în 8 noiembrie. Pe lângă faptul că preţul oferit de Metroul SA, de 29 de milioane de lei, a fost mai mic decât cel al asocierii declarate câştigătoare, reprezentanţii companiei din capitală acuzau depunctarea artificială a ofertei lor.

Aceştia susțin că primăria avea obligaţia să elimine din licitaţie asocierea câştigătoare întrucât din ea face parte firma care a oferit consultanţă pentru elaborarea documentaţiei. Municipalitatea a acordat Metrans, prin atribuire directă, un contract de 100.000 de lei în 2018. Contractul viza consultanţa pentru realizarea caietului de sarcini al licitaţiei pe care Metrans urma să o câştige apoi cu partenerii italieni şi francezi.

Pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metrou și tren metropolitan în Cluj-Napoca au fost depuse cinci oferte, dintre care patru asocieri, plus compania Egis Rail. Două oferte au fost declarate ca inacceptabile de către comisia de evaluare și respinse din cauza neîndeplinirii cerințelor de calificare solicitate în documentația de atribuire.

Comenteaza