Un clujean deschide un muzeu inedit. E dedicat centenarului, iar șeful cel mare al BT face parte din expoziție

Un clujean deschide un muzeu inedit. E dedicat centenarului, iar șeful cel mare al BT face parte din expoziție
Andrei Cionca

Unul dintre milionarii Clujului, Andrei Cionca, a găsit un mod inedit de a sărbători centenarul Marii Uniri.

 

”Antreprenoriatul este o lecție de viață. Ne învață curajul de a începe, dar mai ales curajul de a continua. Demonstrează că eșecul și succesul nu se exclud, ci merg mână în mână. Și că a avea un sprijin sau a identifica soluții, alături de parteneri adevărați în momentele de cumpănă poate face diferența”, se arată pe pagina de internet dedicată Muzeului Antreprenorului. Este o idee care îi aparține lui Andrei Cionca, președintele CITR (Casa de Insolvență Transilvania) Group.


”Ideea de a organiza un muzeu al antreprenoriatului a venit din dorinţa ca în acest an de sărbătoare, anul centenarului, să contribuim şi noi cu ceva la sărbătoarea ţării şi ne-am gândit foarte mult pe cine să punem în mijlocul scenei, pe cine să sărbătorim ca şi reprezentant al 100 de ani de România. Ținând cont şi de misiunea noastră de a contribui la însănătoşirea economiei româneşti, ne-am dat seama că cel pe care putem să-l sărbătorim cel mai bine este antreprenorul român, pentru că el este motorul dezvoltării economiei oricărei ţări”, a spus Andrei Cionca, preşedinte CITR Group, invitat la emisiunea Capital Live.


”Perioada de 30 de ani de după Revoluţie a fost împărţită în două categorii, din punct de vedere al antreprenoriatului şi anume secţiunea dedicată antreprenorilor deja consacraţi, al căror succes poate fi măsurat astăzi cu exemple concrete, cu indicatori de performanţă, etc, şi o secţiune pentru noua generaţie de tineri antreprenori extrem de talentaţi şi promiţători, care nu au trecut printr-o fază de performare, dar care merită încurajaţi”, a explicat Cionca.


Expoziția 100 de ani de antreprenoriat în România se dorește o galerie a câtorva oameni care au schimbat ceva. Dar și a felului în care i-au schimbat pe ei momentele prin care au trecut. Sau deasupra cărora s-au ridicat. Antreprenorii au fost împărțiți în trei categorii: fondatori, contemporani și noua generație.


Dintre oamenii de afaceri din trecut, cel mai important a fost, potrivit paginii dedicate muzeului, Francisc Neuman (1910-1996). Acesta a fost primul producător de mătase artificială și a înființat echipa de fotbal ITA (UTA) din Arad. După naționalizare, a plecat în Elveția, pentru ca apoi să ajungă în Statele Unite ale Americii. Pe listă se mai află Dumitru Miciorniță, Blaziu Guban, Nicolae Malaxa etc.


La categoria contemporani, Clujul este reprezentat de bancherul Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație și acționar la Banca Transilvania. Categoria îi are însă în ”pole position” pe frații Pavăl.

În fine, din noua generație, sunt câteva nume care încă nu spun prea multe decât celor inițiați în economie și mediu de business. Această categorie este, probabil, în plină cursă de afirmare.

Comenteaza