Un senator propune achitarea taxei auto în 20 de ani

Un senator propune achitarea taxei auto în 20 de ani
Acesta este de părere că taxa echivalentă timbrului de mediu trebuie să fie percepută în funcție de cât poluează fiecare autovehicul, atât timp cât este în funcțiune.

„Sunt de părere că ar trebui percepută o taxă în fiecare an, alături de impozitul pe autovehicul și nu o taxă la înmatricularea acestuia. Calculul poate fi făcut plecând de la o durată de funcționare cuprinsă între 15 și 30 de ani pe diferite tipuri de autovehicule.

Spre exemplu, dacă azi avem o taxă de 10.000 de lei la prima înmatriculare, aceasta ar putea fi achitată în 20 de ani în cuantum de 500 lei anual. Cei care au achitat taxa, sau au obținut în instanță restituirea taxei, nu ar trebui să o mai plătească. Astfel ar fi o taxă mai suprtabilă și ar corespunde principiului poluatorul plătește”, menţionează senatorul Sorin Bota
 
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statul român este obligat să restituie și timbrul de mediu, taxa auto în vigoare pentru mașinile second-hand, după ce și celelalte forme ale taxei au fost declarate nelegale.
 
Ministerul Mediului a anunțat constituirea unui grup de lucru care va analiza pașii de urmat. „Acesta va analiza inclusiv variantele de modificare a legislației, propuse și aflate în dezbatere în Parlamentul României.

După identificarea și implementarea soluției optime, care să respecte principiul poluatorul plătește, MMAP împreună cu partenerii guvernamentali va stabili modalitatea prin care cetățenii își vor putea recupera sumele plătite în baza OUG nr. 9/2013”, a precizat ministerul. Restituirea integrală, cu dobândă, a sumelor percepute ca taxe pentru înmatricularea vehiculelor se ridica, în 2015, la 6,5 miliarde lei.

Comenteaza