Uniunea Notarilor face pasul spre liberalizarea onorariilor

Uniunea Notarilor face pasul spre liberalizarea onorariilor
Consiliul Concurenței a finalizat investigaţia privind posibile practici anticoncurenţiale ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizaţie.

Angajamentele elimină îngrijorările care au condus la declanşarea investigaţiei. Sunt înlăturate restrângerile concurenţiale privind stabilirea onorariilor minime, publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, racolarea personalului în cadrul birourilor notariale. UNNPR s-a angajat să transmită ministrului justiţiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru procedurile realizate în regim concurenţial, includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale. 

“Aceste angajamente constituie un prim pas, esenţial, în procesul de liberalizare a onorariilor notarilor. UNNPR are un rol important şi apreciem preocuparea sa, legitimă pentru calitate şi integritate, dar trebuie să existe şi concurenţă pentru a avea calitate la prețuri rezonabile. Angajamentele sunt eficiente şi pot fi implementate într-o perioadă scurtă, permiţând înlăturarea imediată a îngrijorărilor, fără a avea vreun impact negativ asupra oricăror alte piețe, companii sau consumatori”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Investigaţia a fost declanşată în 2015, ca urmare a adoptării de către UNNPR a unui cod deontologic conţinând unele prevederi ce au creat îngrijorări din punct de vedere concurenţial. Ele se referă la modalitatea de fixare şi de încasare a onorariilor, atragerea personalului instruit în cadrul birourilor notariale concurente, introducerea unor restricţii privind publicitatea individuală, inclusiv în informarea consumatorilor cu privire la onorariile practicate, popularizarea unor modele de acte şi proceduri notariale, a unor puncte de vedere, soluţii pentru speţe concrete.

Angajamentele au fost deja aprobate de către UNNPR şi pot fi implementate chiar şi înainte de avizarea lor de către Consiliul Concurenței. Acesta a aprobat instituirea unui mecanism de montorizare combinat pentru a se asigura punerea în aplicare a angajamentelor asumate. Mecanismul ar urma să fie realizat prin colaborare instituţională între Consiliul Concurenţei şi Ministerul Justiţiei în scopul implementării măsurii de liberalizare unor onorarii pentru anumite categorii de acte şi servicii notariale, respectiv monitorizare efectuată de Consiliul Concurenţei în cazul modificărilor aduse codului deontologic prin hotărâre a UNNPR. 

Comenteaza