Universitatea Babeş-Bolyai cumpără Topaz pentru Ştiinţe Politice

Universitatea Babeş-Bolyai cumpără Topaz pentru Ştiinţe Politice
O parte din unitatea de trei stele de pe Septimiu Albini a fost vândută Universităţii Babeş-Bolyai, pentru Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Scăderea pieţei hoteliere - în contextul crizei economice, a creşterii concurenţei şi a problemelor din sectorul turistic - i-a făcut pe mai mulţi proprietari de unităţi de cazare să îşi scoate pe piaţă proprietăţile sau să îşi reorienteze afacerile.

Criza economică a lovit segmentul business, cel care aducea clienţi la Cluj, iar concurenţa a crescut după apariţia mai multor unităţi de mari dimensiuni în anii recenţi. În acest context, mulţi dintre proprietarii deja activi şi-au scos la vânzare hotelurile ori s-au reorientat. „Turismul în Cluj merge prost. S-au construit multe hoteluri, fără studii de piaţă, iar oferta a ajuns să fie mult mai mare decât cererea, care oricum a scăzut în ultimii ani. Cu nou-veniţii pe piaţă, au scăzut mult şi preţurile, deci, chiar dacă nu s-au redus drastic gradele de ocupare, rentabilitatea a scăzut foarte mult. Autorităţile nu fac nimic pentru turism, e nevoie de investiţii pentru a avea acces la obiectivele judeţului, dar şi pentru promovare. În Cluj sunt multe hoteluri de vânzare", a rezumat Sorin Rădoiu-Leş, directorul general al Topaz.

În acest context de piaţă au venit decizia de vânzare, căutarea de cumpărători şi în cele din urmă vânzarea hotelului de pe str. Septimiu Albini către facultatea aflată nu departe de unitatea turistică. „Au venit 2-3 investitori din alte judeţe care vroiau să îşi dezvolte afacerile în Cluj, dar s-au speriat după ce au văzut datele statistice cu gradul foarte mic de ocupare al unităţilor din judeţ. În cele din urmă am vândut o parte din hotel către Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, mai precis două tremi, o parte din camere, dar şi din spaţiile de alimentaţie publică. Hotelul va funcţiona în continuare cu 17 camere, bistro, salon de mic dejun şi o sală multifuncţională de mici dimensiuni, fiindcă şi partea de evenimente a scăzut dramatic", a explicat Rădoiu. Acesta nu a dorit să dea detalii despre valoarea tranzacţiei. Hotelul micşorat şi spaţiile facultăţii - care s-ar putea transforma în birouri - vor funcţiona independent.

Hotelul Topaz (3*) a ieşit anul trecut din reţeaua internaţională Best Western, după ce veniturile aduse de clienţii veniţi prin aceasta au ajuns să nu îşi mai justifice costurile, afilierea nemaifiind considerată rentabilă. Din 2007 s-au deschis la Cluj patru hoteluri de peste 50 de camere şi, chiar dacă gradul de ocupare nu a scăzut semnificativ, s-au redus tarifele cu 40-60%, susţin jucătorii din piaţă. În cazul Topaz, de la tarife de 75-120 euro/noapte, în funcţie de cameră, în 2008, s-a ajuns în acest an la preţuri situate în intervalul 38-72 de euro. „E mai uşor de rentabilizat un hotel de 17 camere decât unul de 44", a completat acesta.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Universităţii "Babeş-Bolyai" nu au transmis un răspuns privind tranzacţia şi viitoarea destinaţie a spaţiilor preluate. În paralel cu deschiderile de noi hoteluri, afacerile din domeniu au devenit tot mai dificile pentru jucătorii deja activi în piaţă. În primăvară, hotelul Athos din cartierul Bună Ziua a fost închis, iar proprietarii au decis schimbarea destinaţiei acestuia şi transformarea sa în cămin pentru vârstnici.

Administratorii clădirii au considerat că noua destinaţie ar aduce afaceri mai bune, în actualele condiţii de piaţă. Cea mai recentă deschidere importantă a fost cea a primei unităţi sub un brand Hiton la Cluj: Hampton by Hilton (brand din segmentul economic al grupului internaţional), devenit funcţional din iunie. Unitatea a adus un plus de 109 camere pe piaţa din Cluj-Napoca. Akantus, devenit operaţional în aprilie 2012 şi intrat sub umbrela Ramada în acest început de an, a venit cu alte 100 de camere. Cel mai mare hotel de 5* din Cluj, Grand Italia, a fost deschis în urmă cu mai bine de doi ani în Bună Ziua, are 174 de camere, restaurante şi săli de conferinţe.

Etichete
Comenteaza