Viață scumpă de student la Cluj. O garsonieră: 260 euro / lună

Viață scumpă de student la  Cluj. O garsonieră: 260 euro / lună
Căminele studențești existente în Cluj nu acoperă nici pe departe solicitările de cazare | Foto: Cluju.ro

Cluj-Napoca este pe primul loc în România în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind capitala la toate categoriile de apartamente.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Pe fondul cererii crescute generate de revenirea studenților, chiriile apartamentelor din marile centre universitare tind să se majoreze ușor la început de toamnă, conform unui studiu al portalului Imobiliare.ro. Față de perioada similară a anului trecut, în prima jumătate din septembrie chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu 1-3 camere (construite până în anul 2000) prezintă majorări mai mici de 10%, singura excepție de la regulă fiind observată în cazul locuințelor cu trei camere din Iași. 

Pe unele segmente de piață, pretențiile proprietarilor se situează, în medie, la același nivel ca anul trecut. Ca și în materie de vânzări, Cluj-Napoca continuă să ocupe primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind capitala la toate categoriile de apartamente. Dintre cele șase mari centre regionale analizate, Constanța are cele mai accesibile locuințe disponibile spre închiriere.

În Cluj-Napoca, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat ușor în ultimul an, situându-se în prezent la 260 euro / lună, față de 250 de euro în toamna anului trecut. În cartierul Mănăștur, însă, o unitate locativă de 21 mp pătrați utili, mobilată și utilată, costă 200 euro / lună.

Prețul mediu cerut la închiriere s-a majorat și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 390 euro / lună, comparativ cu 370 de euro în septembrie anul trecut. În cartierul Gheorgheni, însă, o locuință bicamerală în suprafață de 56 mp utili, situată la parter, mobilată și utilată, are un preț cerut de 300 euro / lună.

Segmentul locuințelor cu 3 camere disponibile spre închiriere s-a menținut la un nivel stabil de preț comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv 500 de euro pe lună – nivel ce depășește semnificativ pretențiile proprietarilor din alte centre regionale, inclusiv din capitală. O locuință tricamerală mai ieftină poate fi găsită în zona Mănăștur, la un preț de 330 euro / lună (pentru o suprafață de 77 mp).

În București, suma medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la 250 euro / lună în septembrie 2019, în ușoară creștere de la nivelul de 240 de euro consemnat în perioada similară din 2018. Cei interesați pot găsi, însă, și prețuri mai accesibile: o garsonieră de 22 mp, situată în zona Piața Alba Iulia, poate fi închiriată cu 170 euro / lună.

Un apartament cu 2 camere costă acum 350 / euro pe lună, în creștere de la o medie de 330 de euro pe lună în septembrie anul trecut. Studenții pot găsi și oferte mai convenabile: în zona Dristor-Râmnicu Sărat, o locuință bicamerală mobilată și utilată, în suprafață de 45 mp utili, are o valoare de listare de 200 de euro pe lună.

Comparativ cu anul trecut, pretențiile proprietarilor de locuințe cu trei camere s-au menținut constante – fapt explicabil, probabil, prin cererea mai scăzută pentru acest gen de proprietăți. Un apartament cu 3 camere poate fi închiriat cu o medie de 400 / euro pe lună, la fel ca în toamna lui 2018. O locuință de 70 mp din zona Berceni - Giurgiului are un preț mai scăzut, anume 270 euro / lună.  

La Brașov, o locuință monocamerală poate fi închiriată, în medie, cu 200 euro / lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut. Ceva mai puțin decât atât, mai exact 180 de euro / lună, costă o garsonieră de 24 de metri pătrați utili din zona Bartolomeu, aceasta fiind mobilată și utilată.

Pentru apartamentele cu 2 camere, chiria medie solicitaă de către proprietari s-a majorat în ultimul an, ajungând la 320 euro / lună (față de 300 euro / lună în 2018). Cu toate acestea, o locuință de 60 mp din zona Astra poate fi închiriată cu 200 euro / lună; situată la etajul 10 din 10, imobilul este mobilat și utilat.

Pretențiile proprietarilor de apartamente cu 3 camere au crescut ușor în ultimul an, ajungând la 395 de euro pe lună, de la 380 de euro pe lună în același interval din 2018. În zona Gemenii, însă, o unitate locativă de 65 de metri pătrați utili este listată pe portal la un preț de 300 de euro pe lună.

Unitățile locative cu o cameră sunt singurele care au consemnat creșteri ale prețului mediu de închiriere în Constanța au ajuns la un nivel de aproape 160 de euro pe lună, față de 150 de euro în perioada similară a anului trecut. Cu 150 de euro pe lună poate fi închiriată o unitate locativă de 18 mp, mobilată și utilată, din zona Tomis Nord.

Comparativ cu septembrie 2018, pretențiile proprietarilor de apartamente cu două camere s-au menținut la același nivel în Constanța, anume 250 de euro. În zona Inel II, însă, o locuință în suprafață de 47 de metri pătrați utili, recent renovată, mobilată și utilată, are un preț cerut de 200 de euro pe lună.

O unitate locativă cu trei camere poate fi închiriată, la fel ca anul trecut, cu o medie de 300 de euro în Constanța. În zona Faleză Nord, spre exemplu, un apartament spațios, cu o suprafață de 90 mp, este disponibil în schimbul sumei de 275 de euro, locuința fiind amplasată la etajul doi din opt al unui bloc ridicat în 1992.

În Iași, suma medie solicitată pentru o unitate monocamerală se situează, în septembrie 2019, la 200 de euro pe lună – la fel ca în aceeași perioadă din 2018. Cu toate acestea, o garsonieră de 24 de metri pătrați din zona Galata poate fi închiriată, nemobilată, cu doar 100 de euro pe lună.

Și apartamentele cu două camere se situează la același nivel de preț ca în septembrie 2018, anume 300 de euro pe lună. Cu toate acestea, o locuință de 58 de metri pătrați din zona Gară, nemobilată și neutilată, poate fi închiriată cu aproape jumătate mai puțin, mai exact cu 170 de euro pe lună.

Spre deosebire de celelalte categorii de apartamente, locuințele cu trei camere se situează la un nivel de preț mai ridicat decât în toamna lui 2018: cu o chirie medie de 390 de euro pe lună, față de 350 de euro, acestea sunt singurele care s-au apreciat cu peste 10% în perioada analizată. În zona Podu Roș, o locuință cu trei camere de 62 mp utili, mobilată și utilată, are un preț cerut de 300 de euro pe lună.

În Timișoara, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere se situează, în septembrie 2019, la 200 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut. În zona Girocului, o unitate locativă de 15 mp, mobilată și utilată, este listată pe portal la un preț de 160 euro / lună.

Segmentul apartamentelor cu două camere a consemnat, comparativ cu toamna lui 2018, o creștere notabilă a prețului mediu solicitat, acesta ajungând la 320 de euro pe lună, față de 300 de euro. În zona Bucovina, un apartament decomandat și nemobilat, de 55 mp, are o valoare de listare de 250 euro / lună.

Imobiliare.ro este cel mai accesat portal imobiliar din România, cu 1,62 milioane de vizitatori unici pe lună, şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza