Viteza pe șantierele Autostrăzii Transilvania: 40 de kilometri pe an

Viteza pe șantierele Autostrăzii Transilvania: 40 de kilometri pe an

Magistrala rutieră Brașov - Cluj - Borș (A3) va avansa cu cel puțin 160 km în următorii patru ani, conform graficelor Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

“În urmă cu două luni, la Cluj, participam la semnarea contractului de proiectare si execuție a secțiunilor 3A2 și 3B1, între Nădășelu – Mihăești – Zimbor. În aceste două luni s-au înregistrat evoluții foarte importante în implementarea acestor proiecte, pe care ni le-am asumat la nivel de guvern, în parteneriat cu autoritățile locale.

În ceea ce privește cel mai important proiect de infrastructură rutieră pentru Regiunea Nord-Vest (mă refer la A3), am dat în trafic primii 25 km din acest obiectiv. În 10 luni am semnat contracte pentru 110 km de autostradă (contracte de proiectare și execuție).

În această lună am lansat licitația pentru secțiunile 3B3 (Poarta Sălajului – Zalău), inclusiv tunelul Meseș și 3B4 (Zalău – Nușfalău), de 41 km, iar pentru secțiunea C1 Suplacu de Barcău - Chiribiș, de 26 km, a fost publicat anunțul în SICAP, în 27 noiembrie, termenul de depunere a ofertelor fiind săptămâna viitoare.

În următorii patru ani printre proiectele cu impact major asupra Clujului care se vor finaliza se numără A3, cu cei 160 km, Sebeș - Turda, în integralitate, cu lotul 2, de 24 km, conexiunea cu A1 în zona Drumului Național 1 – Mărtinești”, a menționat ministrul Lucian Bode.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract – estimat inițial la 1,5 miliarde de euro, ulterior ridicat la 2,2 miliarde, iar apoi la 7 miliarde – încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012.

Acesta a suferit modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

Comenteaza