Vom ajunge 2,5 pensionari la 1 salariat

Vom ajunge 2,5 pensionari la 1 salariat
România se va confrunta cu un deficit important în privinţa fondului public de pensii: în 2050 va fi consemnat, în acest ritm, un raport de 2,5 pensionari la un salariat, faţă de 1,3 pensionari la 1 salariat acum, conform estimărilor EUROSTAT, a avertizat ieri la Cluj Cristian Roşu (foto), director general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Administratorii fondurilor de pensii private au strâns până în septembrie 5,8 miliarde de lei de la 5 milioane de participanţi, însă 1,6 milioane de conturi sunt goale pentru că nu au fost alimentate. "Aceşti bani nu mai vin pentru că angajatorii nu virează contribuţiile lunare. Am constatat că anul acesta 181.000 de persoane au fost repartizate aleatoriu de către CSSPP, cu alte cuvinte nici nu îi interesa de unde vor avea pensie privată", a menţionat Roşu.

La pensiile facultative, administrate de 10 societăţi, s-au strâns de la 250.000 de persoane 400 de milioane de lei. CSSPP a solicitat Ministerului Finanţelor Publice să mărească limita de deductibilitate pentru asigurările private de la 400 euro/an pentru angajator şi angajat în prezent.

O altă propunere se referă la diminuarea contribuţiei la pensia de stat şi mărirea celei la pensiile private de la 3% la 7%, pentru ca presiunea asupra bugetului să fie mai redusă. Sistemul de pensii în România este împărţit în pensia de stat (pilonul I), pensiile private (pilonul II) şi pensiile facultative (pilonul III). Contribuţia la asigurările sociale (pilonul I) se plăteşte de către angajat (10,5%) şi angajator (20,8%).

Contribuţiile la pilonul II, plătite de angajatori şi angajaţi, sunt obligatorii pentru persoanele de până la 35 de ani şi opţionale pentru 35-45 de ani, şi se varsă la fonduri administrate de societăţi private. Contribuţia actuală urmează să ajungă la 6% până în 2016. Pilonul III îl reprezintă pensiile facultative administrate de companii private. Angajatul poate să plătească maxim 15% din venituri, iar angajatorul să contribuie cu o cotă-parte. Evenimentul va fi dublat astăzi de o întâlnire a CSSPP cu studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Economice.

(D.E.)

 

Comenteaza